Aby nie zapychać jelit, warto jeść produkty lekkie i bogate w błonnik. To między innymi warzywa i owoce, zboża i nasiona oraz jogurty. Gazy i uczucie pełności po jedzeniu powodują najczęściej rośliny kapustne, strączki, fasola i napoje gazowane. To jednak niejedyna żywość, której lepiej unikać. Jakie jedzenie powoduje wzdęcia?
REKLAMA
Zobacz wideo Leszek Klimas o swojej najmłodszej podopiecznej. "Laura miała 3,5 roku i 16 kg nadwagi"
Tych produktów nie jedz, jeżeli masz kłopot ze wzdęciami. Tylko pogorszą sytuację
Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, duży kłopot jelitom sprawia przede wszystkim mięso, a szczególnie baranina, wołowina i wieprzowina. Zawierają dużo tłuszczu i białka, przez co trudniej się rozkładają, szczególnie w przypadku osób ze słabą perystaltyką jelit. Niewskazany jest też nabiał w postaci serów, serów pleśniowych i śmietany. Te produkty spowalniają trawienie i powodują uczucie ciężkości.
stekistock-Kajornsiri Auimanachai
Lepiej unikaj też przetworzonej żywności jak pizza, chipsy, fast foody i dania błyskawicznie. Mają mało błonnika, a dużo konserwantów i dodatków. Zawierają tłuszcze trans, które spowalniają trawienie, a do tego są wysokokaloryczne.
Co na pobudzenie trawienia? Naturalne metody walki z przykrą dolegliwościami
Ulgę przy wzdęciach i niestrawności mogą przynieść też domowe sposoby. Pamiętaj jednak, iż jeżeli problemy pojawiają się regularnie i są szczególnie dokuczliwe, należy skonsultować się z lekarzem.
Herbatka z mięty pieprzowej rozluźni mięśnie przewodu pokarmowego i pomoże na nudności.
Koper włoski polecany jest dzieciom, ale pomaga również dorosłym. Łagodzi wzdęcia i ból żołądka.
Rumianek zadziała przeciwzapalnie i zmniejszy gazy.
Ciepła woda z cytryną pita małymi łykami pomoże "rozbujać" jelita.
Masz kłopot ze wzdęciami i niestrawnością? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.