1 łyżka zdezynfekuje ścierki kuchenne. Będą jak nówki sztuki

shareinfo.pl 18 godzin temu
Zdjęcie: ścierki kuchenne


fot. screen Youtube / simple & fast

Ściereczki bardzo przydają się nam w kuchni i używamy ich choćby kilka/kilkanaście razy dziennie. zwykle mają styczność z resztkami produktów spożywczych, wilgocią, tłustym osadem, a także z miejscami, w których mogą bytować tysiące bakterii. Dlatego szmatki trzeba stale prać. Jednak pralka może nie zapewnić 100% dezynfekcji materiału, choćby jeżeli ustawisz wysoką temperaturę. W dodatku niektóre plamy wcale nie znikają po praniu mechanicznym, a włókna ścierek, zwłaszcza delikatnych np. bawełnianych, są coraz mniej wytrzymałe. Zafunduj szmatkom solną kąpiel, a zostaną w pełni odkażone, natomiast stare plamy znikną jak gdyby nigdy nic.

Naukowcy „zbadali” używane ścierki kuchenne i odkryli bardzo ciekawą rzecz, która na pewno zaniepokoi wszystkie domowe gospodynie. W badanym materiale eksperci znaleźli niebezpieczne bakterie E.coli, które mogą wywoływać choroby układu pokarmowego. Szmatki to także siedlisko innych nieciekawych drobnoustrojów.

Pamiętaj, aby tą samą szmatką nie wycierać wszystkiego. Zanieczyszczeń nie zbieraj ścierką, którą zwykle wycierasz ręce czy naczynia. Warto mieć w kuchni więcej niż jedną ścierkę.

Jak zdezynfekować ścierki kuchenne? Wykorzystaj sól kuchenną

Sól niszczy zarazki, więc warto jej użyć do dezynfekcji szmatek. Zacznij od zrobienia prostej mikstury. Rozpuść w ciepłej wodzie sól (zwykłą kamienną lub morską; na 1 litr wody daj 1 łyżkę przyprawy), a potem zanurz w pojemniku wypełnionym tym roztworem brudne tkaniny. Po kilku minutach możesz je wyjąć i starannie wypłukać w świeżej wodzie. Na koniec je wysusz. Ścierki przestaną być zbiorowiskiem zarazków, sól je zabije. Dodatkowo zneutralizuje brzydki zapach i wywabi plamy.

Idź do oryginalnego materiału