Aktywnie i rodzinnie w Skrzynkach

powiat.poznan.pl 4 godzin temu

Pokazy kulinarne, koncerty, warsztaty, animacje dla najmłodszych – w niedzielne popołudnie 6 lipca w Dworze Skrzynki mieszkańcy powiatu poznańskiego i okolic spędzili czas na festynie rodzinnym „Dzień Otwartych Skrzynek”, zorganizowanym przez Instytut Skrzynki – samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego, która promuje dziedzictwo kulturowe i kulinarne regionu. W wydarzeniu wzięło udział ok. 2 500 osób.

Okazją do świętowania był drugi rok działania obiektu po rewitalizacji przez powiat poznański. Dwór Skrzynki stał się miejscem wielu wydarzeń kulturalnych. Odbyło się tu już kilkadziesiąt imprez, w tym: koncerty, wernisaże wystaw fotografii, spotkania literackie oraz z kolekcjonerami, seanse kina letniego, wieczory muzyczno-kulinarne, warsztaty arteterapeutyczne, a także warsztaty i konkursy kulinarne. To miejsce spotkań międzypokoleniowych, a organizatorzy tradycyjnie na rocznicowe wydarzenie przygotowali atrakcje dla uczestników w różnym wieku: zajęcia z jogi, rozgrywki szachowe, warsztaty stolarskie, z gliną, z kaligrafii, a także teatrzyk kamishibai. Animacje, warsztaty artystyczne i mydełkowe, zajęcia taneczne, to tylko niektóre z atrakcji, które zapamiętają na dłużej najmłodsi goście i ich opiekunowie.

Kilkunastu śmiałków wzięło też udział w warsztatach wokalnych, by wraz z Sabiną i Paulą Krauze wystąpić na scenie podczas wydarzenia. Artystki słyną z niesamowitego łączenia się z widownią dzięki muzyce bałkańskiej i słowiańskiej, co udało się także tym razem podczas koncertu. Nie mogło także zabraknąć atrakcji kulinarnych: kuchnią w plenerze zawładnęły letnie smaki: wyjątkowe naleśniki z ziołami z pobliskich łąk przygotowali Ewa i Piotr Michalscy z Puszczykowa, wariacje na temat gzika zaproponował Zbyszek Kmieć, a także pełen smaku i witamin chłodnik przygotowała Katarzyna Bosacka. Nie mogło zabraknąć degustacji. Na uczestników czekały też wyśmienite ostrygi, wina, wędliny, przetwory i inne, także w ramach akcji „Kupuj świadomie” Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Poznaniu. Łącznie na terenie dworskiego parku było ok. 40 punktów.

Wakacje to czas, gdy szukamy ciekawych miejsc na weekendowy wypad – nie trzeba szukać daleko! O tym przekonać się można było na stoisku edukacyjnym przygotowanym przez powiat poznański i PLOT, Wielkopolski Park Narodowy oraz Muzeum Przyrodniczo-Łowieckie w Uzarzewie. To była skarbnica wiedzy o atrakcjach powiatu poznańskiego. W samym dworze było równie ciekawie: Waldemar Wierzba zaprezentował najnowszą książkę „Knipa kucharsko babci Peli, tradycyjne poznańskie potrawy”, Adam Łukawski zaprezentował swoją kolekcję artefaktów polskich fabryk wódek od wieku XIX do lat 50. wieku XX, a o owocach, ziołach i innych produktach do wykonania tradycyjnych letnich nalewek opowiadali Hieronim Błażejak i Janusz Łakomiec. Można było się także wirtualnie wybrać na zakupy z Katarzyną Bosacką, która zachęcała do czytania etykiet produktów spożywczych i informowała o zagrożeniach płynących z jedzenia wysoko przetworzonej żywności.

Są wakacje, nie mogło też zabraknąć opowieści o podróżach i to nie byle jakich. Tadeusz Pięta, mieszkaniec sąsiedniej wsi Tomiczki wiódł uczestników spotkania przez kontynenty, by pokazać kraje i techniki wyplatania wikliny oraz sukcesy konkursów plecionkarskich, w których uczestniczył. Polskie plecionkarstwo bowiem jest w drodze na listę UNESCO, o czym przypomniała dr. Karolina Echaust z Instytutu Skrzynki. Tradycyjnie już zwiedzić można było Dwór Skrzynki z przewodnikiem i choćby jeżeli wtedy odwiedzający nie zakochali się w tym miejscu, to już na pewno korzystając z oferty restauracji lub kuchni grillowej. Zwłaszcza, iż szef kuchni restauracji Kajetan Świokła przygotował zupę szabelkówkę z fasolką szparagową w roli głównej, inspirowaną przepisem ze wspomnianej książki kucharskiej Waldemara Wierzby.

O tym, iż wszystkie drogi prowadzą do Skrzynek przekonali się uczestnicy rajdu z Plewisk, z metą na festynie. Ok. 50 rowerzystów i kilkunastu motocyklistów mimo upalnej pogody, w dobrym tempie pokonali trasę 16 kilometrów. Na mecie czekały upominki. Nagrody czekały też na laureatów konkursu wiedzy o kulinariach wielkopolskich. Podczas wydarzenia rozstrzygnięto także regionalny konkurs kulinarny „Wypieki na lato 2025”. Atrakcją muzyczną pikniku były dwa koncerty: siostry Paula i Sabina Krauze zaśpiewały niezwykle energetycznie pieśni słowiańskie i bałkańskie. Gości zachwycił też zespół Sound Lovers w repertuarze muzyki dwudziestolecia międzywojennego w wersji instrumentalnej, choć na koniec pojawiła się Zuzanna – która pięknie zaśpiewała kilka standardów jazzowych

Można więc podsumować, iż druga rocznica od otwarcia Dworu Skrzynki była świętowana aktywnie i ze smakiem. A to dopiero początek sezonu. Aktualna oferta kulturalna: kino letnie, koncerty, spotkania kolekcjonerów a także kulinaria dostępna jest na stronie www.dworskrzynki.pl i www.instytutskrzynki.pl

Przygotował: Instytut Skrzynki

Idź do oryginalnego materiału