Arbuz to soczysty owoc, który świetnie nawadnia organizm, dostarcza witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczny. Sprawdź, dlaczego warto go jeść i poznaj trzy pomysły na szybkie i orzeźwiające przekąski z arbuza.
Dlaczego warto jeść arbuza?
Arbuz to owoc z wysoką zawartością wody, ponieważ składa się z niej aż w 90%. Dzięki temu doskonale nawadnia organizm i gasi pragnienie w upalne dni. Świetnie sprawdza się jako przekąska dla osób dbających o linię, ponieważ zawiera jedynie 30 kalorii w 100 gramach. Dodatkowo arbuz jest źródłem witamin A, C i z grupy B oraz składników mineralnych, takich jak potas i magnez, które wspierają prawidłową pracę serca oraz mięśni. Zawiera także likopen, czyli silny przeciwutleniacz, który przyczynia się do ochrony układu krążenia i wspiera profilaktykę nowotworową. Oprócz tego, zawarty w arbuzie błonnik wspomaga trawienie a naturalne cukry dostarczają energii. Osoby, które chcą wykorzystać ten owoc w nietypowy sposób i stworzyć z niego wyjątkową oraz zdrową przekąskę, z pewnością znajdą coś dla siebie w poniższych przepisach.
Lody arbuzowe
Na początku należy przygotować arbuza, czyli dokładnie go umyć, obrać ze skórki i usunąć wszystkie pestki. Miąższ kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski lub blendera kielichowego. Następnie wyciskamy sok z cytryny, który doda lodom orzeźwiającego, lekko kwaskowego smaku. Do owoców i soku dodajemy łyżkę lub dwie miodu, w zależności od tego, jak słodki deser chcemy uzyskać. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę. Gotowy płyn przelewamy do specjalnych foremek na lody lub do małych kubeczków i wkładamy w nie patyczki. Następnie umieszczamy całość w zamrażarce na około 2-3 godziny, aż masa całkowicie stężeje.
Koreczki z arbuzem
Na początek należy przygotować arbuza, czyli obrać go ze skórki, usunąć pestki i pokroić w równą kostkę. Następnie kroimy ser feta na kawałki o podobnej wielkości. Nadziewamy na wykałaczki kawałki arbuza przekładając go fetą. Gotowe koreczki można ułożyć na półmisku i udekorować listkami świeżej mięty lub skropić delikatnie oliwą z oliwek.
Lemoniada arbuzowa
W tym przepisie najlepiej się sprawdzi arbuz bezpestkowy, natomiast jeżeli takiego nie posiadamy, śmiało można wykorzystać arbuza z pestkami, które samodzielnie usuniemy. Starannie wykrajamy 1 kg miąższu z arbuza, a następnie wyciskamy sok z 3 cytryn. Oba składniki dodajemy do blendera kielichowego i zalewamy litrem wody. Całość blendujemy i przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się grudek. Lemoniadę podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu.