Biała kiełbasa w karmelu i piwie oraz żurek

pultusk24.pl 1 miesiąc temu
Już za chwilę Wielkanoc, a w związku z nią wielkie świąteczne gotowanie. Wśród naszych redakcyjnych propozycji znalazł się wyjątkowo aromatyczny żur oraz przepis na białą kiełbasę w karmelu i piwie. Biała kiełbasa w karmelu i piwie
Surowe kiełbaski ugotować. Na patelni skarmelizować cukier (na 6 sztuk ok 1 łyżeczkę). Następnie wlać jasne piwo, ok. 1 szklankę (uwaga, będzie się mocno pienić). Lekko zamieszać, rozprowadzając karmel z płynem. Wrzucić kiełbaski, dusić na najmniejszym palniku, na początku pod przykryciem, a kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć pokrywkę. Co jakiś czas podlewać pozostałym piwem, do czasu, kiedy kiełbasa pokryje się gęstą glazurą. Świetnie smakuje ze świeżym tymiankiem. Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, można też użyć piwa bezalkoholowego.


Żurek Wielkanocny

Tradycyjny żur Wielkanocny na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy, ziemniaki oraz jajkiem. Żur przygotowujemy wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej!

Składniki:

3,5 litra wody

300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych żeberek

warzywa (może być włoszczyzna) 1 cebula, 1 marche
Idź do oryginalnego materiału