Surowe kiełbaski ugotować. Na patelni skarmelizować cukier (na 6 sztuk ok 1 łyżeczkę). Następnie wlać jasne piwo, ok. 1 szklankę (uwaga, będzie się mocno pienić). Lekko zamieszać, rozprowadzając karmel z płynem. Wrzucić kiełbaski, dusić na najmniejszym palniku, na początku pod przykryciem, a kiedy sos zacznie gęstnieć, zdjąć pokrywkę. Co jakiś czas podlewać pozostałym piwem, do czasu, kiedy kiełbasa pokryje się gęstą glazurą. Świetnie smakuje ze świeżym tymiankiem. Cukier można zastąpić ksylitolem lub erytrytolem, można też użyć piwa bezalkoholowego.
Żurek Wielkanocny
Tradycyjny żur Wielkanocny na wędzonce z dwoma rodzajami kiełbasy, ziemniaki oraz jajkiem. Żur przygotowujemy wyłącznie na zakwasie z mąki żytniej!
Składniki:
3,5 litra wody
300 g boczku wędzonego lub 500 g wędzonych żeberek
warzywa (może być włoszczyzna) 1 cebula, 1 marche