Biszkopt serbski. Bez proszku do pieczenia, a rośnie jak na sterydach

shareinfo.pl 8 godzin temu
fot. screen Youtube / Huma in the kitchen

Biszkopt serbski udaje się za każdym razem, nie trzeba wspomagać go proszkiem do pieczenia, bo i tak rośnie elegancko. Wszystko dzięki użytym składnikom i skrupulatnej technice przygotowania. Nic dziwnego, iż Patišpanj ma coraz większe powodzenie wśród domowych cukierników, nie tylko w Serbii.

Kuchnia serbska wywołuje wiele pozytywnych emocji i fascynuje szczególnie wtedy, gdy odkopujemy przepisy, takie jak ten. Jaki jest biszkopt patišpanj? Puszysty na jak obłok, wysoki jak góra i pyszny jak ambrozja. Serbska wersja popularnego wypieku już zrobiła furorę w Polsce i innych krajach Europy. jeżeli chciałbyś poznać smak prawdziwego ciasta, bez posmaku syntetycznych dodatków, ta receptura jest dla ciebie.

Przepis na biszkopt serbski Patišpanj

Składniki:
» 10 łyżek mąki pszennej (ok. 150 g),
» 10 łyżek cukru (ok. 150 g),
» 10 jajek (ok. 500 g),
» starta skórka z cytryny (można pominąć),
» cukier puder do posypania (można pominąć).

Wykonanie:
Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, jasną masę przez ok. 7-10 minut (wszystko zależy od mocy robota).

Do masy dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, ale lekko, najlepiej łopatką.

Przelewamy ciasto do blachy wysmarowanej tłuszczem i podsypanej mąką, pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 1 godzinę i 5 minut.

Po tym czasie robimy test patyczka – biszkopt powinien mieć suche wnętrze. Studzimy go w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Posypujemy np. cukrem pudrem. Smacznego.

Idź do oryginalnego materiału