Browar Wołów – nowa historia miejskiego piwa

kuriergmin.pl 5 godzin temu
Miasto Wołów, z jego bogatą historią i tradycjami, zyskało właśnie nowy rozdział – na mapie lokalnych smaków pojawił się pierwszy własny browar. To nie tylko miejsce, gdzie powstają wyjątkowe piwa, ale także symbol rozwoju i odważnych inicjatyw mieszkańców, którzy chcą wprowadzić do swojej społeczności coś więcej niż tylko historię – smak i nową jakość. Rozmowa z Mateuszem Wilczyńskim, piwowarem Browaru Wołów, pozwala poznać kulisy tego przedsięwzięcia i spojrzeć na lokalną tradycję z nowej perspektywy. - Jak trafiliście do Wołowa?

- Do Wołowa przyjechaliśmy całą ekipą browaru Odra Barrels. Połączyliśmy siły z Browarem Majstersztyk i tak powstał Browar Wołów – nowy rozdział w naszym piwnym życiu.

[foto:5425565]

- Od kiedy warzysz piwo?

- Warzę już od 10 lat. Zaczynałem – jak wielu piwowarów – od domowej kuchni. To całkowicie legalne i naprawdę przyjemne hobby. Popełniłem wtedy wszystkie możliwe błędy, dzięki czemu do pracy zawodowej byłem już dobrze przygotowany. Poza praktyką dużo czytałem – książki, fora, szczególnie amerykańskie, gdzie baza wiedzy jest ogromna.

- Jakie piwa warzycie?

- Na razie działamy pod dwiema markami. Browar Wołów to klasyki – pils, hefeweizen, dry stout. A pod marką Majstersztyk tworzymy piwa nowofalowe, głównie IPA, itam najwięcej eksperymentujemy z recepturami.

- Czy korzystacie z gotowych receptur?
Idź do oryginalnego materiału