Naleśniki to uwielbiany posiłek niezależnie od wieku. Można je podawać na słodko i słono, a także na ciepło i na zimno. Opcji jest mnóstwo, dlatego nie ma w tym nic dziwnego, iż tak często sięga się po to rozwiązanie. Co ciekawe, do przygotowania ciasta naleśnikowego niepotrzebna jest długa lista składników, gdyż można je przygotować z zaledwie dwóch składników. To smaczna propozycja, która nie zawiera ani mąki, ani cukru.
Ciasto na naleśniki z 2 składników. Smaczna alternatywa dla tradycyjnej wersji
Tradycyjne ciasto na naleśniki przygotowywane jest z wykorzystaniem mąki, jajek, mleka i cukru. Zachwyca swoim smakiem, ale nie zawsze ma się pod ręką wszystkie składniki. Ponadto wiele osób rezygnuje z naleśników, między innymi w przypadku nietolerancji glutenu. Na szczęście smacznym rozwiązaniem takiej sytuacji jest przygotowanie naleśników z dwóch składników, a mianowicie z jajek i gęstego jogurtu naturalnego.
Jest to prostsza, zdrowsza i bogatsza w białko wersja, która nie wymaga długich list składników. Wystarczą tylko dwa produkty i odrobina tłuszczu do smażenia, aby przygotować smakowite naleśniki. To dobra alternatywa dla osób na diecie bezglutenowej, a także dla osób, które szukają posiłków bogatych w białko. To także świetna propozycja dla tych, którzy maksymalnie chcą uprościć i skrócić prace wykonywane przy przygotowaniu posiłków.
Takie naleśniki to zaledwie kilkanaście minut pracy, aby stworzyć wyśmienite danie, które można podać zarówno na słodko, jak i słono. Sprawdzą się na śniadanie, obiad i deser, a choćby jako przekąska do szkoły czy pracy. To prostota wykonania i maksimum smaku, przez co naleśniki mogą jeszcze bardziej podbić serca wszystkich smakoszy.
Zobacz także: Bije na głowę choćby tradycyjną szarlotkę. Ten chrupiący deser z jabłkami stanie się twoim ulubionym
Jak zrobić naleśniki bez mąki? Przepis z wykorzystaniem jogurtu i jajek
Przepis na naleśniki z dwóch składników jest banalny w wykonaniu, przez co każdy powinien sobie z nim poradzić. Wystarczy chwila na przygotowanie masy naleśnikowej, później smażenie i przepyszny posiłek jest już gotowy. Do zrobienia ciasta naleśnikowego potrzebujesz jedynie:
- 4 jajka
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- Szczypta soli
- Dodatkowo: masło klarowne do smażenia naleśników na patelni
Sposób przygotowania:
W kielichu od blendera umieść jogurt, a następnie wbij 4 jajka i dodaj szczyptę soli. Całość blenduj do momentu, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
Przejdź do smażenia naleśników. W tym celu na patelni roztop masło i nakładaj na nią dzięki łyżki wazowej porcje naleśnikowego ciasta. Smaż z obu stron na złocisty kolor. Usmażone naleśniki podawaj na słodko lub wytrawnie z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Może cię zainteresować: Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy
Zobacz też:
Nie dość, iż zdrowe, to jeszcze banalne w wykonaniu. Te ciastka zrobisz z 3 składników
Przepis na jagodową chmurkę bez pieczenia. Nikt nie oprze się takiemu deserowi
Przygotuj takie muffiny na komunię swojego dziecka. Goście będą zachwyceni