Miód to jeden z tych produktów spożywczych, który wzbudza skrajne opinie. Jedni doceniają jego niezwykłe adekwatności, podczas gdy inni porównują go ze zwykłym cukrem. W tym artykule wyjaśniamy, czy miód faktycznie jest zdrowy. Ekspertka tłumaczy, jak codziennie spożywanie go wpływa na organizm. Od wieków jest ceniony za swoje adekwatności zdrowotne i smakowe. Jednak w dobie rosnącej świadomości na temat zdrowego odżywiania, wiele osób zastanawia się, czy ten naturalny słodzik rzeczywiście jest korzystny dla zdrowia. Eksperci podkreślają, iż miód może być cennym dodatkiem do diety, ale jak każdy produkt, ma swoje ograniczenia i należy spożywać go z umiarem.
Dietetyczka Lena Bakovic, cytowana przez portal "Parade", zwraca uwagę, iż miód to źródło cukrów prostych, takich jak glukoza i fruktoza, a także antyoksydantów, witamin i minerałów, w tym witaminy C, witamin z grupy B, żelaza, magnezu czy wapnia. Jedna łyżka miodu dostarcza około 65 kalorii i 17,3 g węglowodanów. Choć ilości składników odżywczych są niewielkie, regularne spożywanie miodu może wspierać organizm.
Oto co dzieje się z twoim organizmem, gdy regularnie spożywas