Co zrobić, aby skorupka łatwiej odchodziła od jajek. Dowiedz się, jak ugotować idealne jajka

dompelenpomyslow.pl 1 tydzień temu

Gotowanie jajek wydaje się proste, ale ich przygotowanie i obranie potrafi przysporzyć problemów, od trudności z dopasowaniem odpowiedniego czasu gotowania, po ciężko odchodzącą, kruszącą się na drobne kawałki skorupkę i nieestetycznie podziurawione jajka. Dowiedz się, jak ugotować idealne jajka i nie męczyć się przy ich obieraniu.

Ile gotować jajka?

Jajka można ugotować na dwa sposoby — na miękko, z płynnym żółtkiem oraz na twardo, ze ściętym wnętrzem. Wybór najczęściej zależy od preferencji i od późniejszego ich przeznaczenia. Do sałatek i innych potraw najlepiej nadają się te ugotowane na twardo. jeżeli jednak wolimy zjeść je samodzielnie, np. ze świeżym pieczywem, lepiej nada się jajko na miękko. Aby je ugotować, jajka powinny spędzić we wrzącej wodzie pomiędzy 3,5 a 5,5 minuty. W przypadku jajek na twardo ich czas gotowania powinien wynosić 8-10 minut.

Dlaczego jajka pękają i jak temu zapobiec?

Bardzo częstym zjawiskiem, szczególnie jeżeli umieszczamy surowe jajka we wrzątku, jest ich pękanie. Spowodowane jest ono nagłą zmianą temperatur. Aby temu zapobiec, warto umieszczać surowe jajka w zimnej wodzie, a dopiero potem doprowadzać do jej wrzenia. jeżeli jednak dojdzie już do pęknięcia skorupki, dobrym pomysłem będzie dodanie do wody odrobiny octu lub soli. Dzięki nim białko nie wypłynie z jajka w większej ilości.

Co zrobić, żeby jajka się dobrze obierały?

Aby skorupka łatwo odchodziła od jajka, warto zastosować się do kilku rad. Do wody, w której będą się gotować, należy dodać łyżkę soli lub plasterki cytryny, ponieważ ich dodatek ułatwi oddzielanie się białka od skorupki. Kolejnym ważnym krokiem jest szybkie schłodzenie ugotowanych jajek w zimnej wodzie. Gwałtowna zmiana temperatury powoduje kurczenie, co dodatkowo ułatwia ich obieranie. Dodatkowo wspomóc się można próbą rozbijania i obierania jajek w zimnej wodzie, co również sprawia, iż ich obieranie przebiega w łatwy i przyjemny sposób.

Idź do oryginalnego materiału