Wiele osób obiera pieczarki, gdy są mocno zabrudzone ziemią albo mają przebarwienia. Niektórzy wcale tego nie robią. Są i tacy z drugiej strony barykady, którzy robią to zawsze, niezależnie od stanu i wyglądu grzyba. Kto ma rację? Na to pytanie postanowiła odpowiedzieć Kamila Boś.
REKLAMA
Zobacz wideo Kamila Boś zachęca do jedzenia surowych pieczarek. Spróbowałam i jestem zaskoczona [materiały wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy trzeba obierać pieczarki? Sprawdź, jak je oczyścić
Jak w programie "Do roboty" na YouTube podkreślała rolniczka, która na co dzień zajmuje się uprawą pieczarek, warto zostawić skórkę w spokoju. Nie chodzi tu tylko o marnowanie czasu, ale także wartości odżywczych. - Pod skórką znajduje się najwięcej wartości odżywczych. Pozbywając się skórki, tracimy błonnik, witaminy i minerały, w tym witaminę D, żelazo i potas - zaznaczyła. Są jednak wyjątki. Kiedy obierać pieczarki? Np. gdy skórka jest pomarszczona, ciemna, odstająca.
Nie musisz ściągać skórki, zawsze jednak trzeba pieczarki opłukać, ale nie moczyć i nie myć w misce. - Pieczarka jest jak gąbka. jeżeli będziemy ją trzymać w wodzie, nasiąknie i kiedy od razu damy na patelnie, to puści tę wodę - tłumaczyła Kamila Boś w rozmowie z Agnieszką Matracką w naszym programie "Ja Wysiadam". jeżeli jest mocno zabrudzona, torf możesz usunąć np. przy pomocy wilgotnego ręcznika. W programie "Ja Wysiadam" zdradziła też, jak najlepiej jeść pieczarki.
PieczarkiPieczarki. Fot. Karol Piętek / Agencja Wyborcza.pl
Czy można jeść pieczarki na surowo? Są zdrowe i smaczne
Okazuje się, iż grzyby te można jeść na surowo, bez obróbki termicznej. - Pieczarka surowa ma dużo wartości odżywczych. Smażona również, ale surowa ma aromat, jest chrupiąca, twarda. To jest inny smak - tłumaczyła. Jak jeść surowe pieczarki? Np. na kanapce z masłem, odrobiną soli i pieprzu. Możesz też wrzucić je do sałatki albo, jak radzi rolniczka, do zapiekanki. jeżeli jednak masz wrażliwy żołądek, lepiej jedz pieczarki po obróbce termicznej.














