Do wyboru, do koloru, czyli różne wariacje serników z Fit Cake’a – i nie tylko!

kulturalnemedia.pl 1 dzień temu

Choć w Polsce pogoda zmienna, to jest coś, co pozostaje niezmienne – pyszne i zdrowe desery w Fit Cake’u! Tym razem pod lupę wzięliśmy głównie serniki, ponieważ krakowska niecukiernia ma ich sporo za witrynką. Mango, kokos a może oreo – po który zdecydowanie warto sięgnąć? Sprawdźmy to!

SERNIK ZE SŁONYM KARMELEM

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 364 kcal; B: 16g W: 12g T: 28g

Skład: twaróg, jajka, budyń bezglutenowy, migdały, mąka kokosowa, masło orzechowe, olej kokosowy, masło 80%, syrop daktylowy, inulina, cynamon cejloński, sól himalajska, wanilia, owoce sezonowe, substancja słodząca: erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu).

Bardzo kusząco wygląda sernik ze słonym karmelem i posypką orzechową… Takie połączenie już na wstępie zwiastuje, iż to będzie pyszny deser i – nie pomyliłam się! Sernik jest bardzo lekki i puszysty o konsystencji pianki – on dosłownie rozpływa się w ustach! Zblendowany na gładko, be grudek. Nie za słodki, nie za gorzki, ani mdły – słodycz wymierzona idealnie. Nie jest też tłusty, a syty o delikatnie waniliowym posmaku. Na nim znajduje się gruba, chrupiąca warstwa karmelu imitująca polewę o orzechowym smaku, za to z wyrazistą nutą soli. Ta skorupka idealnie pasuje do łagodnego sernika, dodając mu pazura. Ozdobny keks z mleczka kokosowego oraz chrupiące kawałki prażonych orzeszków arachidowych również fajnie dopełniają całości. Zdecydowanie warto sięgnąć po taką wersję tradycyjnego przysmaku!

SERNIK ROCHER (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 391 kcal; B: 10g W: 9g T: 35g

Skład: śmietanka 30%, serek twarogowy, mascarpone, jaja kurze, babka jajowata, mąka migdałowa, mleko migdałowe, mleczko kokosowe, mąka kokosowa, orzechy arachidowe, orzechy laskowe, gorzka czekolada*, kakao, karob, olej kokosowy, sól himalajska, erytrol *miazga kakaowa, maltitol, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Tym razem sernik inspirowanymi kultową pralinką Ferrero rocher. Czy jest smaczny? Jak najbardziej! Zbita masa serowa o smaku czekoladowo-orzechowym nie jest za słodka, wręcz lekko kwaskowata, a dzięki serkowi mascarpone przyjemnie rozpływa się w ustach. Wyraźnie wybija się w niej nutka orzecha laskowego oraz wyczuwalne pod zębami drobne kawałeczki chrupiących orzechów. Smak dopełnia biszkopt kakaowy z delikatnym posmakiem soli himalajskiej. Deser jest mokry, miękki i sycący. Całość wieńczy gęsta, kremowa polewa z gorzkiej czekolady, a na niej – dorodna i urocza fit pralinka rocher wraz z orzechową posypką. Wow!

SERNIK OREO (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 315 kcal; B: 11g W(netto):7g T: 27g Błonnik: 0,5g

Skład: twaróg, białko jaja kurzego, śmietanka 30%, mleko kokosowe, olej kokosowy, ciasteczka oreo Fit Cake*, żelatyna, sól himalajska, substancja słodząca: erytrol *kakao, czarne kakao, olej kokosowy, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Kolejna propozycja keto o smaku kultowej słodyczy, czyli sernik a’la oreo. Spód jest bardzo ciekawy, ponieważ imituje ciasteczka oreo, tyle, iż w wersji fit. Ma intensywnie kakaowy smak z wyczuwalną nutką soli himalajskiej. Przyjemnie chrzęści pod zębami. Nie jest za słodki, ale i nie gorzki – idealny, bardzo smaczny. Masa jest lekka, puszysta i słodkawa, o smaku śmietankowym, a adekwatnie – o smaku straciatella, ponieważ zawiera mnóstwo drobnych cząstek czekolady. Na górze znajduje się warstwa kokosowa, idealnie pasująca do całości. Sernik jest wart spróbowania i faktycznie przypomina tytułowy deser.

SERNIK CHAŁWOWY (KETO)

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 381 kcal; B: 25g W: 9g T: 27g

Skład: jaja kurze, twaróg chudy, masło orzechowe, tahini, śmietanka 30%, mąka kokosowa, sól himalajska, erytrol (keto, bez dodatku cukru, bez glutenu).

Pozostając w temacie keto, oto kolejna propozycja sernika, która może mieć wielu zwolenników, choć nie każdy za chałwą przepada. To ciasto jednak jest naprawdę pyszne i fanom tej słodyczy z pewnością przypadnie do gustu. Na cienkim, neutralnym cieście znajduje się solidna porcja zbitej masy serowej o wyrazistym, do złudzenia przypominającym chałwę smaku, a to wszystko za sprawą tahini. Na niej znajduje się lekka i puszysta masa, w której także znajduje się ten przysmak, choć z wyczuwalną nutką orzechów. Jest bardzo słodka, a jednocześnie nieco słona, co akurat zawdzięcza soli himalajskiej. Obie warstwy idealnie się ze sobą przenikają, potęgując smak chałwy. Kto lubi chałwę – nie wahać się, tylko zdecydowanie warto sięgnąć po tą właśnie wersję sernika.

SERNIK MANGO NA ZIMNO

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 259 kcal; B:15g W:25g T: 11g

Skład: twaróg, mango, białko jaja, śmietanka 30%, mascarpone, owoce sezonowe, płatki owsiane, mleko 1.5%, daktyle, żelatyna, erytrol (bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Mamy tu fanów lekkich, puszystych, owocowych deserów? Bo ten sernik jest wprost doskonały! Przywodzi na myśl wakacje, ponieważ jest soczysty, lekki i orzeźwiający. Podobnie, jak powyższe, składa się z trzech warstw: ze spodu, warstwy serowej i mleczka kokosowego. Spód na bazie płatków owsianych, więc jest mięciutki, w dodatku bardzo słodki. Warstwę serową można skomentować jednym słowem: puch! Ta warstwa jest idealnie zblendowana na gładko o puszystej, piankowej konsystencji. Ma uroczy, żółciutki kolor i przepyszny, słodki, intensywny smak mango. Pianka kokosowa też jest puszysta i słodkawa. To zdecydowanie najlepszy sernik owocowy, jaki kiedykolwiek jadłam. Nie sądzę, by miał jakiegokolwiek krytyka – to hit tego lata!

Nie samym sernikiem człowiek żyje…

TARTA MANGO-KOKOS

Fot. Diana Łętocha

Porcja; 358 kcal: B: 6g W:16g T: 30g

Skład: mleczko kokosowe, mango, wiórki kokosowe, mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka ziemniaczana, mąka kokosowa, olej kokosowy, agar, erytrytol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy).

Tym razem to nie sernik, ale tarta o smaku mango-kokos, choć adekwatnie powinno być ma odwrót: kokos-mango. Ciasto składa się ze spodu, cienkiej, owocowej warstwy i mleczka kokosowego. Dół jest kruchy i sypki zarazem, słodki o wyraźnym smaku mąki kokosowej. Warstwa mango przypomina konsystencją gęsty przecier bądź marmoladkę i jest gładko zblendowana o soczystym, słodkim smaku tytułowego owocu. Mleczko kokosowe – puszyste, słodkie o piankowej konsystencji, zdobione keksami z mango. Całość jest bardzo słodka i smaczna, jednak zdecydowanie dominuje tu kokos, znacznie przyćmiewając drugiego głównego bohatera, jakim jest mango.

TORCIK SZWARCWALDZKI

Fot. Diana Łętocha

Porcja: 349 kcal; B: 2g W: 25g T: 27g

Skład: mleczko kokosowe, mąka gryczana, skrobia kukurydziana, olej rzepakowy, wiśnie, kakao, gorzka czekolada, sól himalajska, erytrol (vegan, bez dodatku cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez orzechów).

Teraz przyszedł czas na tort. Góra to pyszna masa kokosowa, przypominająca śmietankę; lekka, słodka, puszysta i rozpływająca się w ustach. Biszkopt o smaku kakao jest sprężysty i lekko chrzęści pod zębami. Nie jest za słodki, natomiast mocno czuć w nim grykę. Kolejna warstwa jest taka sama jak u góry, z tym, iż zawiera na spodzie duże kawałki wiśni, pod którymi kryje się kwaskowaty dżem wiśniowy, a pod nim znów biszkopt. Całość wieńczy kleks kokosowy oraz wiórki gorzkiej czekolady. Torcik jest lekki, a delikatne połączenie słodyczy z kwaskowatością przyjemnie zaskakuje podniebienie.

Przyjdź na ciacho do Fit Cake’a!

Spraw sobie prezent na dzień dziecka lub przyjdź bez okazji – i zjedz na pyszne ciacho do krakowskiego Fit Cake’a! Do wyboru są trzy lokale: na Karmelickiej, w Nowej Hucie oraz na Woli Justowskiej. Zobacz też co możesz znaleźć we wszystkich polskich Fit Cake’ach na stronie fitcake.pl!


Jedząc zdrowe desery nie musisz liczyć kalorii, jednak jeżeli chcesz co nieco spalić – koniecznie zapoznaj się z nowym sportem, jakim jest HYROX POLAND!

Idź do oryginalnego materiału