Pachnące i chrupiące gofry z pysznymi dodatkami z filiżanką ulubionej kawy lub herbaty to pomysł na królewski poranek dla całej rodziny.
REKLAMA
Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!
Ciasto na gofry przepis - składniki
1 szklanka mąki uniwersalnej
1 szklanka mleka
2 duże jajka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
4 łyżki (1/2 kostki) niesolonego masła, roztopionego
woda gazowana lub mąka ziemniaczana (opcjonalnie)
Jak zrobić ciasto na gofry? Porady na początek
Przed przystąpieniem do pieczenia gofrów, oprócz składników na ciasto, musimy przygotować miskę średniej wielkości, łyżkę oraz - oczywiście - gofrownicę. Im większą, tym lepiej.
Aby gofry były chrupiące, możemy dodać odrobinę mąki ziemniaczanej do ciasta lub użyć wody gazowanej zamiast części mleka.
Używana przez nas gofrownica musi być dobrze rozgrzana. Nie można otwierać jej zbyt wcześnie - w przeciwnym razie gofry mogą się rozpaść.
Jak się robi ciasto na gofry krok po kroku
Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy i wymieszania wszystkich suchych składników.
Przed dodaniem mokrych produktów upewniamy się, iż są one w temperaturze pokojowej, zimne ciasto na gofry może zwyczajnie się nie upiec.
Ubite mleko wraz z jajkami wlewamy do mieszanki na bazie mąki i delikatnie mieszamy.
Teraz dodajemy roztopione masło i ponownie delikatnie mieszamy całość.
Następnie pieczemy gofry zgodnie z instrukcją gofrownicy do momentu, aż ciasto stanie się lekko brązowe i chrupiące.
Jak się robi ciasto na gofry to już wiemy, a jak udekorować takie śniadanie?
Gofry podajemy na ciepło:
z cukrem pudrem;
z bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi;
z bitą śmietaną i kajmakiem;
ze świeżymi owocami (do gofrów idealnie pasują truskawki, borówki amerykańskie, banany oraz kiwi);
ze startym jabłkiem i cynamonem;
z lodami waniliowymi i polewą czekoladową;
z masłem i syropem klonowym;
z kremem i wiórkami kokosowymi;
z frużeliną;
z galaretką.
Domowe gofry można bez problemu przechowywać w lodówce, ale trzeba zrobić to adekwatnie, by nie straciły smaku i nie zrobiły się gumowate. Po upieczeniu należy je najpierw całkowicie wystudzić. Gdy już ostygną, najlepiej włożyć je do szczelnego pojemnika lub owinąć folią aluminiową. Dzięki temu nie wyschną i zachowają świeżość na około 2-3 dni. Przed ponownym podaniem dobrze je odgrzać: w piekarniku, tosterze albo na suchej patelni.