Smugi, kurz, zacieki - to wszystko może pozostać na oknach nie tylko po deszczu, ale też po nieprawidłowym myciu. Z pomocą przychodzi...gliceryna. Dzięki temu składnikowi odetchniesz od częstego szorowania szyb - będą lśniące przez długie tygodnie. Sprawdź, jak poprawnie wyczyścić szklane powierzchnie.
Gliceryna na okna czyste jak łza
Gliceryna jest bezbarwną substancją, którą warto myć okna. W mig usuwa z powierzchni szyb wszelkie zanieczyszczenia - dzięki temu produktowi obejdzie się bez szorowania.
Po zastosowaniu gliceryny kurz nie będzie osadzał się na szybach przez długie tygodnie, a deszcz nie pozostawi na nich smug. Wszystko dlatego, iż wykazuje adekwatności hydrofobowe - tworzy filtr ochronny na szklanych powierzchniach.
Jak wyczyścić okna gliceryną? Wystarczy dolać kilka kropel tego środka do miski z wodą. Potem umyj szyby tak jak zawsze, a więc zanurz ścierkę z mikrofibry w mieszance, odciśnij ją i przetrzyj szklane powierzchnie okrężnymi ruchami.
Jeśli nie masz gliceryny w domu, to możesz zastąpić ją płynem do płukania lub płynem do spryskiwaczy. Te dwa produkty wykazują takie samo działanie.
Nie tylko gliceryna. Zrób domowy płyn do mycia okien
Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować domowy, ekologiczny płyn do mycia okien. Jakich składników potrzebujemy? Oto lista:
- 2 szklanki ciepłej wody;
- 1/2 szklanki octu;
- kilka kropel płynu do naczyń.
Wystarczy zmieszać te składniki i przelać mieszankę do butelki z atomizerem. Koniecznie potrząśnij ją przed użyciem. Ciepła woda rozpuści zabrudzenia i przyspieszy proces odparowania wody. Ocet usunie z szyb każdą plamę, a płyn do naczyń zadziała jak emulgator, dlatego ułatwi czyszczenie.
Pamiętaj, aby myć okna w ciepły, pochmurny i bezwietrzny dzień. Najlepiej robić to po południu, gdy słońce nie jest już tak intensywne. To właśnie przez nie na szybach mogą pojawić się smugi, ponieważ dochodzi do zbyt szybkiego odparowania płynu.
Zobacz też:
Jeansowe ubrania pierz tylko w ten sposób. Nie wyblakną przez długie lata
Zbierz w ogrodzie i zrób sok, póki trwa sezon. Do jesiennej herbaty będzie, jak znalazł
Obieranie jajek to mordęga? Wystarczy jedna zmiana podczas gotowania, a skorupa odejdzie gładko