Dziczyzna na talerzach przyszłych kucharzy – wyjątkowe warsztaty w Zespole Szkół im. Bolesława Prusa

pultusk24.pl 7 godzin temu
Zaczęło się od konkursu kulinarnego w ZS CKR w Golądkowie – tam właśnie Zespół Szkół im. Bolesława Prusa w Pułtusku nawiązał współpracę z Katarzyną Dudek – Prezes Polskiego Związku Łowieckiego Zarządu Okręgowego w Ciechanowie. Owocem tej współpracy były kwietniowe warsztaty w klasie II Technik żywienia i usług gastronomicznych, podczas których młodzież uczyła się niełatwej umiejętności rozbioru tuszy dzika, przeprowadzone w szkolnej kuchni. Dziś odbyła się druga część warsztatów. Już na szkolnym korytarzu nosiły się aromaty zwiastujące kulinarną ucztę. Pod okiem doświadczonych nauczycieli zawodu – Lidii Przybysz i Anny Wójcik młodzież z klas gastronomicznych miała niepowtarzalną okazję zgłębić tajniki obróbki i przyrządzania mięsa dzika. Ta lekcja z niecodziennym produktem, dająca młodym adeptom sztuki kulinarnej cenną wiedzę i praktyczne umiejętności, możliwa była dzięki współpracy z Polskim Związkiem Łowieckim.


Celem warsztatów było również promowanie dziczyzny jako jednego z najzdrowszych mięs. Jest ona bogata w białko, niskotłuszczowa i pełna składników odżywczych, co czyni ją idealnym elementem zbilansowanej diety.


Dla uczniów klas gastronomicznych to przede wszystkim doskonała szansa na rozwijanie swoich umiejętności. Praca z tak szlachetnym surowcem, jakim jest dziczyzna, wymaga precyzji, wyczucia smaku i kreatywności. Młodzież uczyła się, jak odpowiednio przygotować mięso, jak dobrać do niego przyprawy i dodatki, aby w
Idź do oryginalnego materiału