Nie każdy wie, iż w XVIII wieku w Polsce krupnik był traktowany niemal jak danie świąteczne – pojawiał się na stołach z okazji ważnych uroczystości, takich jak wesela czy chrzciny. Ponadto w dawnych czasach zupa ta, ze względu na swoje wartości odżywcze, była często podawana żołnierzom, bo dostarczała im energii potrzebnej na długie marsze.
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Krupnik z kaszą gryczaną
Powiązane
Pomysły na niebanalne zabawy integracyjne
37 minut temu
Polecane
Krótka droga do nadwagi i cukrzycy. Odstaw jak najszybciej
1 godzina temu
Jakie są normy poziomu cukru we krwi? Aktualne wytyczne
1 godzina temu
Kontraktowa produkcja suplementów diety
2 godzin temu
Bluszczyk kurdybanek – jak działa i na co pomaga?
2 godzin temu
Zakazana o poranku. Krótka droga do nadwagi i cukrzycy
6 godzin temu