Czosnek niedźwiedzi, znany również jako dziki czosnek, to roślina o długiej historii. Była wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i w medycynie ludowej. Jej nazwa pochodzi od niedźwiedzi, ponieważ według legendy niedźwiedzie po przebudzeniu ze snu zimowego szukają jej i jedzą, aby oczyścić organizm z toksyn. Czosnek niedźwiedzi jest także uważany za jeden z pierwszych zwiastunów wiosny – jego intensywny czosnkowy zapach jest wyczuwalny w lasach już wczesną wiosną, kiedy inne rośliny dopiero zaczynają rosnąć.
Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
angora24.pl 3 tygodni temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ewa Wachowicz: Pasta i koktajl z czosnkiem niedźwiedzim
Powiązane
Zacznij wypłacać gotówkę. Apelują o to banki
56 minut temu
Uwaga – brak prądu
1 godzina temu
Polecane
Agencja PR Inspiration dla Biowen
2 godzin temu
Probiotyki – dlaczego warto je stosować?
13 godzin temu
Nowe badanie: Leczenie otyłości może chronić przed rakiem
20 godzin temu
Biegunka: co może polecić farmaceuta? [edukacja pacjenta]
23 godzin temu