Gęsina: Zapomniany skarb polskiej kuchni i superfood na talerzu!

ddb24.pl 9 godzin temu
Gęsina to symbol polskiej kuchni i długa tradycja, jednak Polacy wciąż rzadko po nią sięgają, stawiając na eksport. Czy to błąd? Zdecydowanie tak! To jedno z najzdrowszych „tłustych” mięs, które obfituje w wartości odżywcze i może być cennym elementem codziennej diety. Tymczasem większość polskiej gęsiny trafia do Niemiec i Francji, gdzie jest doceniana za swoje walory. W podlaskim niestety nie jest popularna, choć jest kilka miejsc specjalizujących się w hodowli tych ptaków. Polska gęsina to prawdziwy hit na rynku unijnym, a jej eksport w ostatnich latach dynamicznie rośnie, osiągając wartość ponad 116 mln euro w 2022 roku. Największym odbiorcą są Niemcy, gdzie trafia choćby 75% wolumenu. To zaskakujące, biorąc pod uwagę bogaty skład mięsa gęsi. Gęsina to źródło pełnowartościowego białka zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Jest także bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które wspierają pracę serca i mózgu, oraz witaminy A i E, najważniejsze dla wzroku, odporności i spowalniania procesów starzenia. Nie brakuje w niej także żelaza i cynku, minerałów niezbędnych dla energii i prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Warto podkreślić, iż choć gęsina ma więcej tłuszczu niż kurczak czy indyk, jest to tłuszcz o korzystniejszej strukturze. Zawiera on nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL), wspierają serce i układ krążenia oraz zmniejszają stany zapalne w orga
Idź do oryginalnego materiału