Grillujemy po nowemu. 5 pomysłów na dania, które zaskoczą waszych gości

natemat.pl 4 godzin temu
Piękna pogoda zachęca do biesiadowania na świeżym powietrzu. To idealny moment, by wyciągnąć i odświeżyć domowego grilla oraz zaplanować smakowite menu. jeżeli chcecie grillować po nowemu, skorzystajcie z produktów i przepisów marki Sokołów.


Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką ma do zaproponowania na tegoroczne lato marka Sokołów. Dzięki jej uprzejmości dzielimy się z wami 5 pomysłami na dania, którymi zaskoczycie swoich gości (i siebie też)!

1. Śląska a'la Pastor – szaszłyki z kiełbasy śląskiej z ananasem i salsą verde w maślanej bułce


Składniki (na 4 porcje):


1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów


Dymka posiekana – 50 g


Kolendra posiekana – 20 g


Cukier puder – 15 g (ok. 1 lekko czubata łyżka)


Sól – 7 g (ok. 1 płaska łyżeczka)


Ocet winny – 20 ml (ok. 1,5 łyżki)


Olej – 60 ml (ok. 4 łyżki)


Cytryna – 1/2 szt.

Ananas świeży – ½ szt.

Majonez – 180 ml (ok. ¾ szklanki)


Sriracha – 30 g (ok. 1 czubata łyżka)


Chrupki pepis bekonowe – 1/5 opakowania


Miód – 30 ml (ok. 1,5 łyżki)


Patyczki do szaszłyków – 5 szt.

Maślane bułki hot-dogowe – 4 szt.


Przygotowanie:


1. Salsa verde:


Szczypior i cebulkę dymkę drobno posiekać razem z kolendrą.

Wymieszać z solą, aż puści lekko sok.

Dodać miód oraz ocet winny, dokładnie mieszając.

Powoli wlewać olej rzepakowy, mieszając, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.


2. Pikantny majonez:


Wymieszać majonez z sosem sriracha, aż uzyska się jednolitą, różową masę.


3. Szaszłyki z kiełbasy i ananasa:


Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.

Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić w cienkie plasterki.

Układać na przemian plasterki kiełbasy i ananasa, przebijając wykałaczką, aby utworzyć długi szaszłyk.

Szaszłyki grillować na rumiany kolor.


4. Bułki:


Bułki nakrój i delikatnie rozchyl, wkładając do środka zwitek folii aluminiowej, aby zachować kształt.

Podgrzewaj bułki w piekarniku w 90°C.

Górną część ciepłych bułek maczaj w miodzie, a następnie w pokruszonych chrupkach pepis.


5. Montaż:


Środek każdej bułki posmarować pikantnym majonezem, włożyć gotowy szaszłyk i wyjąć patyk.

Polać szaszłyk salsą z dymki i lekko polać sosem sriracha.


2. Kaszanka z grilla z owocowym akcentem


Składniki (na 2-3 porcje):


1 opakowanie kaszanki grillowej z boczkiem Grill House Sokołów


1 jabłko


1 gruszka


1 mała cebula


1 łyżka miodu


1 łyżeczka majeranku



Dodatkowo:


folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa



Przygotowanie:


1. Kaszankę wyjąć z osłonki i pokroić na grube plastry.

2. Jabłko i gruszkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka.

3. W aluminiowej tacce ułożyć wszystkie składniki: kaszankę, owoce i cebulę.

4. Całość skropić miodem i oprószyć majerankiem. Następnie grillować przez 15–20 minut, aż składniki się podgrzeją, zmiękną, a smaki dobrze się połączą.

5. Podawać bezpośrednio z tacki, na ciepło.

3. Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i serem halloumi


Składniki (na 3-5 porcji):


1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów


1 opakowanie sera halloumi


1 żółta papryka


1 czerwona papryka


1 czerwona cebula


kilka łyżek oleju



Przygotowanie:


1. Składniki pokroić w równej wielkości kawałki, aby dobrze się grillowały.

2. Nabijać je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: kawałek kiełbasy, papryka (kolory dowolnie przeplatać), halloumi i cebula.

3. Całość delikatnie skropić oliwą z oliwek.

4. Grillować przez 10–12 minut, regularnie obracając, aż składniki się zarumienią i lekko zmiękną.

4. Karkówka w tortilli z warzywami i kremowym sosem jogurtowym


Składniki (na 4 porcje):


4 plastry karkówki Grill House Sokołów


4 placki tortilli


1 opakowanie mixu sałat,

½ ogórka zielonego


130g pomidorków koktajlowych


1 papryczka chili (opcjonalnie)



Sos:


150 g jogurtu greckiego,

1 ząbek czosnku (starty)


1 łyżeczka słodkiej papryki


1 łyżka posiekanej pietruszki


sól i pieprz do smaku



Przygotowanie:


1. Karkówkę grillować z obu stron, aż będzie rumiana i soczysta. W międzyczasie przygotować sos, łącząc jogurt z czosnkiem, papryką, pietruszką oraz przyprawami.

2. Placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy placek ułożyć garść sałaty, plasterki ogórka, pokrojone w połówki pomidorki oraz grillowaną karkówkę pokrojoną w cienkie paski, opcjonalnie odrobinę papryczki chili.

3. Zawinąć tortillę ciasno w rulon. Opcjonalnie podgrillować przez chwilę z obu stron, aby była chrupiąca.

5. Grillowana kiszka ziemniaczana w boczku na kapuście kiszonej


Składniki (na 2-4 porcje):


1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Wędliny z Borów


1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów


500 g kapusty kiszonej


1 cebula


olej


kminek


sól, pieprz



Dodatkowo:


folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa



Przygotowanie:


1. Kiszkę ziemniaczaną owinąć dokładnie plastrami boczku.

2. Grillować do zrumienienia boczku.

3. Do tacki z folii aluminiowej włożyć kapustę kiszoną, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie skropić olejem.

4. Na warstwie kapusty ułożyć wcześniej grillowaną kiszkę i całość grillować przez kilka minut, aż kapusta się zarumieni, a smaki się połączą.

Smacznego!


Idź do oryginalnego materiału