Kiełbasa śląska, kaszanka grillowa z boczkiem, karkówka i kiszka ziemniaczana – oto główne bohaterki grillowej uczty, jaką ma do zaproponowania na tegoroczne lato marka Sokołów. Dzięki jej uprzejmości dzielimy się z wami 5 pomysłami na dania, którymi zaskoczycie swoich gości (i siebie też)!
1. Śląska a'la Pastor – szaszłyki z kiełbasy śląskiej z ananasem i salsą verde w maślanej bułce
Składniki (na 4 porcje):
1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów
Dymka posiekana – 50 g
Kolendra posiekana – 20 g
Cukier puder – 15 g (ok. 1 lekko czubata łyżka)
Sól – 7 g (ok. 1 płaska łyżeczka)
Ocet winny – 20 ml (ok. 1,5 łyżki)
Olej – 60 ml (ok. 4 łyżki)
Cytryna – 1/2 szt.
Ananas świeży – ½ szt.
Majonez – 180 ml (ok. ¾ szklanki)
Sriracha – 30 g (ok. 1 czubata łyżka)
Chrupki pepis bekonowe – 1/5 opakowania
Miód – 30 ml (ok. 1,5 łyżki)
Patyczki do szaszłyków – 5 szt.
Maślane bułki hot-dogowe – 4 szt.
Przygotowanie:
1. Salsa verde:
Szczypior i cebulkę dymkę drobno posiekać razem z kolendrą.
Wymieszać z solą, aż puści lekko sok.
Dodać miód oraz ocet winny, dokładnie mieszając.
Powoli wlewać olej rzepakowy, mieszając, aż powstanie gęsty, zawiesisty sos.
2. Pikantny majonez:
Wymieszać majonez z sosem sriracha, aż uzyska się jednolitą, różową masę.
3. Szaszłyki z kiełbasy i ananasa:
Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki.
Ananasa obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić w cienkie plasterki.
Układać na przemian plasterki kiełbasy i ananasa, przebijając wykałaczką, aby utworzyć długi szaszłyk.
Szaszłyki grillować na rumiany kolor.
4. Bułki:
Bułki nakrój i delikatnie rozchyl, wkładając do środka zwitek folii aluminiowej, aby zachować kształt.
Podgrzewaj bułki w piekarniku w 90°C.
Górną część ciepłych bułek maczaj w miodzie, a następnie w pokruszonych chrupkach pepis.
5. Montaż:
Środek każdej bułki posmarować pikantnym majonezem, włożyć gotowy szaszłyk i wyjąć patyk.
Polać szaszłyk salsą z dymki i lekko polać sosem sriracha.
2. Kaszanka z grilla z owocowym akcentem
Składniki (na 2-3 porcje):
1 opakowanie kaszanki grillowej z boczkiem Grill House Sokołów
1 jabłko
1 gruszka
1 mała cebula
1 łyżka miodu
1 łyżeczka majeranku
Dodatkowo:
folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa
Przygotowanie:
1. Kaszankę wyjąć z osłonki i pokroić na grube plastry.
2. Jabłko i gruszkę pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cienkie piórka.
3. W aluminiowej tacce ułożyć wszystkie składniki: kaszankę, owoce i cebulę.
4. Całość skropić miodem i oprószyć majerankiem. Następnie grillować przez 15–20 minut, aż składniki się podgrzeją, zmiękną, a smaki dobrze się połączą.
5. Podawać bezpośrednio z tacki, na ciepło.
3. Kolorowe szaszłyki z kiełbasą i serem halloumi
Składniki (na 3-5 porcji):
1 opakowanie kiełbasy śląskiej z szynki Sokołów
1 opakowanie sera halloumi
1 żółta papryka
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
kilka łyżek oleju
Przygotowanie:
1. Składniki pokroić w równej wielkości kawałki, aby dobrze się grillowały.
2. Nabijać je naprzemiennie na patyczki do szaszłyków: kawałek kiełbasy, papryka (kolory dowolnie przeplatać), halloumi i cebula.
3. Całość delikatnie skropić oliwą z oliwek.
4. Grillować przez 10–12 minut, regularnie obracając, aż składniki się zarumienią i lekko zmiękną.
4. Karkówka w tortilli z warzywami i kremowym sosem jogurtowym
Składniki (na 4 porcje):
4 plastry karkówki Grill House Sokołów
4 placki tortilli
1 opakowanie mixu sałat,
½ ogórka zielonego
130g pomidorków koktajlowych
1 papryczka chili (opcjonalnie)
Sos:
150 g jogurtu greckiego,
1 ząbek czosnku (starty)
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka posiekanej pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Karkówkę grillować z obu stron, aż będzie rumiana i soczysta. W międzyczasie przygotować sos, łącząc jogurt z czosnkiem, papryką, pietruszką oraz przyprawami.
2. Placki tortilli posmarować przygotowanym sosem. Na każdy placek ułożyć garść sałaty, plasterki ogórka, pokrojone w połówki pomidorki oraz grillowaną karkówkę pokrojoną w cienkie paski, opcjonalnie odrobinę papryczki chili.
3. Zawinąć tortillę ciasno w rulon. Opcjonalnie podgrillować przez chwilę z obu stron, aby była chrupiąca.
5. Grillowana kiszka ziemniaczana w boczku na kapuście kiszonej
Składniki (na 2-4 porcje):
1 opakowanie kiszki ziemniaczanej Wędliny z Borów
1 opakowanie boczku surowego wędzonego w plastrach Sokołów
500 g kapusty kiszonej
1 cebula
olej
kminek
sól, pieprz
Dodatkowo:
folia aluminiowa do zrobienia tacek / gotowa tacka aluminiowa
Przygotowanie:
1. Kiszkę ziemniaczaną owinąć dokładnie plastrami boczku.
2. Grillować do zrumienienia boczku.
3. Do tacki z folii aluminiowej włożyć kapustę kiszoną, dodać pokrojoną w piórka cebulę, doprawić kminkiem, solą i pieprzem, a następnie skropić olejem.
4. Na warstwie kapusty ułożyć wcześniej grillowaną kiszkę i całość grillować przez kilka minut, aż kapusta się zarumieni, a smaki się połączą.