Idealny przepis dla kobiet po 50. Rosół kolagenowy dla zdrowia i urody. Warto jeść nie tylko w niedzielę

kobieta.gazeta.pl 12 godzin temu
Rosół kolagenowy sprawdzi się jako aromatyczna zupa, która rozgrzewa w zimne jesienno-zimowe dni. Ale tutaj jego zalety się nie kończą. Wspiera również stawy, skórę, włosy, paznokcie i odporność. Co ważne, musi być długo gotowany, aby wydobyć cenny kolagen.
Domowy rosół kolagenowy warto jeść regularnie. Jest to nic innego, jak długo gotowany wywar z kości. Zawiera m.in. kolagen (czyli główne białko budulcowe tkanki łącznej. W czasie gotowania kolagen z kości i chrząstek przekształca się w żelatynę), minerały (wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo), aminokwasy egzogenne i endogenne (budulce białek), kwas hialuronowy i chondroitynę.


REKLAMA


Zobacz wideo Nietypowe dodatki do rosołu. choćby teściowa poprosi was o przepis!


Rosół kolagenowy - zdrowy przepis, który warto poznać
Dzięki zawartości kolagenu i aminokwasów rosół kolagenowy zmniejsza ból i sztywność oraz pomaga odbudować chrząstki stawowe. Co więcej, również za sprawą kolagenu oraz kwasu hialuronowego skóra staje się nawilżona i jędrna, poprawia się też kondycja włosów i paznokci. Żelatyna, która podczas długiego gotowania wytwarza się z kolagenu działa pozytywnie na układ pokarmowy (m.in. regeneruje błonę śluzową jelit).
Na koniec trzeba wspomnieć, iż rosół kolagenowy warto jeść jesienią i zimą. Wzmacnia on odporność organizmu dzięki zawartości mikroelementów i aminokwasów.


Przepis na rosół kolagenowy - lista potrzebnych składników
Zanim przejdziemy do przepisu na rosół kolagenowy, warto wymienić wszystkie potrzebne składniki do jego przygotowania. Oto i one:


2,5 kg kości wołowo-drobiowych (dają najlepszy efekt). Kości muszą zawierać dużą ilość chrząstek i szpiku kostnego. Polecamy kości wołowe szpikowe, żeberka, ogony i kolanka oraz kurze łapki, korpusy, szyje, skrzydła
włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, cebula (najlepiej opalona - dodaje głębi smaku)
3 ząbki czosnku
sok z cytryny
przyprawy: 2 duże liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, pieprz i sól do smaku, kawałek imbiru
natka pietruszki do dekoracji
5 l zimnej wody


Zobacz też: Jak zrobić coś pysznego z twardej i cierpkiej pigwy? 2 przepisy, które każdy odtworzy


Jak zrobić dobry rosół kolagenowy? Przyda ci się cierpliwość
Gotowanie rosołu kolagenowego to długotrwały proces. Musisz uzbroić się w cierpliwość. Zupę należy gotować choćby 12-24 godzin. Im dłużej trwa proces gotowania, tym więcej kolagenu przechodzi do wywaru. Dobry bulion kolagenowy po schłodzeniu robi się galaretowaty. To jego cecha charakterystyczna. Jak zatem zrobić rosół kolagenowy? Oto przepis krok po kroku:


Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i włóż do niego kości wołowe na 20 minut (możesz pominąć ten punkt, ale dzięki niemu rosół będzie bardziej aromatyczny i klarowny).
Następnie wystudzone kości wołowe oraz kości drobiowe włóż do dużego garnka i zalej zimną wodą. Dodaj też sok z cytryny, który pomoże wydobyć minerały i kolagen z kości. Odstaw na 30 minut bez gotowania.
W kolejnym kroku wstaw garnek z kośćmi na kuchenkę i doprowadź wywar do wrzenia.
Zbierz łyżką cedzakową pojawiające się szumowiny.
Dodaj do bulionu włoszczyznę, obrany czosnek i przyprawy.
Po dodaniu powyższych składników zmniejsz ogień do minimalnego.
Gotuj rosół kolagenowy przez minimum osiem godzin. Najlepiej, aby proces ten trwał 12-24 godzin.
Na koniec dopraw bulion do smaku i przecedź go przez sitko.
Natkę pietruszki posiekaj i posyp nią rosół po przelaniu do talerzy.


Gotowy bulion kolagenowy możesz przechowywać w lodówce przez mniej więcej pięć dni.


Czy rosół kolagenowy można mrozić? Warto to wiedzieć
Trzeba poświęcić dużo czasu i produktów, aby przygotować dobry rosół kolagenowy. Warto zrobić go od razu więcej. Czy można go jednak mrozić, aby nie zmarnować cennych składników? Odpowiedź, jest twierdząca. Rosół kolagenowy można przygotować w większej ilości i zamrozić na później. Dzięki temu oszczędzimy czas i pieniądze. Co ważne, poprawnie zamrożony rosół kolagenowy zachowuje swoje adekwatności przez określony okres. Można go przechowywać w zamrażarce do sześciu miesięcy.
Zobacz też: Każdy kęs tego ciasta to sama przyjemność. Robię je zawsze na 1 listopada
Idź do oryginalnego materiału