Inspiracje na obiad z rybą – pomysły na dania ze stekami rybnymi i paluszkami po meksykańsku

bochniazbliska.pl 6 godzin temu

Ryba to istotny element diety i nie powinniśmy z niego rezygnować. Choć jej przygotowanie kojarzy się jako żmudne i czasochłonne zadanie, wcale tak nie musi być. Zwłaszcza gdy korzystamy z gotowych rozwiązań jak mrożone filety, steki czy paluszki rybne. Ponadto, ryby dobrze komponują się z różnymi dodatkami, dlatego każdy może dopasować je do swoich upodobań kulinarnych i przygotować pełnowartościowy obiad w kilka chwil.

Steki rybne – szybki pomysł na sycący obiad

Steki rybne są uniwersalną bazą obiadową – świetnie pasują bowiem zarówno do ziemniaków, jak i ryżu, kasz oraz oczywiście sałatek. Takie danie obiadowe można uzupełnić warzywami z piekarnika lub patelni, puree z groszku, czy też innymi dodatkami, które lubimy.

Steki rybne FRoSTY pochodzą z certyfikowanych połowów, dlatego za smakiem idzie też wysoka jakość. Możemy je przyrządzić na patelni, w piekarniku lub airfryerze. Wszystkie trzy sposoby zajmą nam mniej niż 20 minut! Miłośnicy lekkich dań mogą zjeść steki z sałatką z rukoli, ogórka i sosu jogurtowego z dodatkiem koperku.

Meksykański akcent na talerzu – paluszki rybne inaczej

Jeżeli przejadły się wam klasyczne paluszki rybne albo macie po prostu ochotę na coś nowego, polecamy paluszki po meksykańsku. To coś więcej niż tradycyjna ryba – ich wyrazisty smak i chrupiąca panierka z przyprawami przeniesie nas w gorący klimat Meksyku. Można zjeść je klasycznie z dodatkiem frytek lub ryżu oraz warzywami, ale też wykorzystać jako składnik tortilli czy warzywno-ryżowego bowla. W każdej odsłonie smakuje wyśmienicie!

Przygotowanie paluszków jest bardzo proste i zajmuje dosłownie kilka chwil. Do ich przyrządzenia możemy użyć:

  • Patelni – na rozgrzanym oleju wystarczy smażyć paluszki przez 6 minut na średnim ogniu. Pamiętajmy, by od czasu do czasu je przewrócić na drugą stronę.
  • Piekarnik – wystarczy nagrzać piekarnik do temperatury 220°C, a paluszki ułożyć na blaszce (w zależności od uznania wyłożonej papierem do pieczenia lub nie). Paluszki pieczemy przez około 13 minut, a z funkcją termoobiegu dwie minuty mniej.
  • Airfryera – zamrożone paluszki umieszczamy na kratce airfryera i pieczemy w temperaturze 200°C przez 8 minut.

Pomysły na dodatki do dań rybnych – klasyka i coś nowego

Rybę możemy podawać na naprawdę wiele sposobów. Dobór dodatków i przypraw definiuje ostateczny smak dania. Choć klasycznie ryby podaje się z ziemniakami w różnej formie, na przykład frytkami, łódeczkami czy z koperkiem, to nie jedyny dodatek, który do niej pasuje. Co można dodać do ryby zamiast ziemniaków?

  • Kasze – niezależnie od rodzaju. Możemy wybrać bulgur lub kaszę gryczaną.
  • Makaron pełnoziarnisty
  • Mieszanki warzywne – zwłaszcza te od FRoSTY, które nie zawierają dodatków do żywności i substancji konserwujących oraz mrożone są tuż po zbiorach. Możemy wybrać klasyczne warzywa na patelnię, ale też miksy do woka.
  • Ryż – na półkach sklepowych znajdziemy wiele jego rodzajów i tak naprawdę każdy będzie smakował dobrze. Możemy postawić na klasyczny ryż biały, ale także poeksperymentować z czarnym ryżem albo bardziej aksamitnym basmati.

Kolacja czy obiad? Produkty FRoSTY sprawdzą się o każdej porze

Choć ryba kojarzy się głównie z daniem obiadowym, z powodzeniem możemy też zjeść ją wieczorem. Zarówno steki, jak i paluszki sprawdzą się jako lżejszy posiłek na kolację. Od obiadu będzie go różnić natomiast wielkość porcji i dodatki. Obiad powinien być solidną dawką kalorii, dlatego warto dodać do niego dużo warzyw i wybrane dodatki, o których wspomnieliśmy w poprzednim akapicie. A kolacja? Możemy skomponować rybne wrapy na ciepło albo zjeść rybę z pieczywem i lekką sałatką.

Zaletą gotowych dań mrożonych jest to, iż możemy je przechowywać dłużej niż świeże produkty i tym samym ograniczyć marnowanie jedzenia. Ułatwia to też codzienne zakupy, a także pozwala zaplanować jadłospis na różne pory dnia.

Jeśli szukacie zatem pomysłów na szybki obiad z rybą w roli głównej – steki i paluszki rybne FRoSTY to sprawdzona opcja. Pasują do wielu dodatków, nie wymagają wcześniejszego przygotowania i spędzania zbyt wiele czasu w kuchni. Po prostu – mniej kombinowania, więcej smaku.

Idź do oryginalnego materiału