Jak oczyścić kurki z piasku? Te drobne grzybki są wspaniałe w smaku i pięknie wyglądają na talerzu. Przez to, iż są malutkie i mają blaszki, ich umycie bywa naprawdę żmudne i długotrwałe. Nie jesteśmy jednak skazani na dłubanie w każdym osobno. Można wykorzystać sprytny sposób.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Jak przygotować kurki do smażenia lub gotowania?
- Mycie kurek zajmuje ci całe wieki? Chodź, pokażę ci jak zrobić to w dwie minuty. Bez żadnego skrobania, pędzelkowania i stresu - obiecuje autorka instagramowego profilu Beztroska kuchnia. Nie potrzebujemy do tego żadnych specjalnych sprzętów. Wystarczy mąka lub skrobia ziemniaczana i woda. - Suche kurki musisz obtoczyć w mące lub skrobi ziemniaczanej i porządnie wymieszać. Teraz po prostu zalej to zimną wodą, a cały ten brud odklei się razem z mąką. Na koniec wystarczy wypłukać je pod bieżącą wodą.
"Znam ten trik od lat, mama i babcia tak robiły. Cieszę się, iż więcej osób będzie o tym wiedzieć" - napisała jedna z internautek pod postem. Inni podzielili się jeszcze innym sposobem na to, jak umyć kurki. "Ja zalewam wrzątkiem kurki zasypane solą. Wyławiam je łyżką cedzakową, syf zostaje na dnie" - czytamy w jednym z komentarzy.
Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie?
Zdarza się, iż danie z kurkami nie do końca smakuje tak, jakbyśmy chcieli. Dlaczego kurki robią się gorzkie? Wpływ na to ma okres zbiorów (najlepiej robić to w chłodny dzień, gdy wilgotność jest większa), a także to, czy grzyby są młode, czy już niekoniecznie - starsze rzeczywiście mogą smakować goryczkowo. Co zrobić, żeby kurki nie były gorzkie? Warto smażyć je na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu (po chwili wydobywa się z nich naturalny sok). Goryczkę można zatuszować przyprawami, cebulą oraz słodką śmietanką. Lubicie chodzić na grzyby? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania.