Kasza jaglana coraz częściej pojawia się na stołach osób, które dbają o zdrowie. I dobrze, bo ten bezglutenowy superfood nie tylko syci, ale również dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Onet przypomina słowa specjalistów, którzy określają kaszę jaglaną jako potencjalną "superżywność stulecia". Dlaczego warto na stałe włączyć ją do swojego menu? Produkowana z nasion prosa, jest nie tylko lekkostrawna, ale i zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Według badań Międzynarodowego Instytutu Badań nad Uprawami Tropików Półpustynnych (ICRISAT), regularne spożywanie kaszy jaglanej może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów, wspierając tym samym zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Eksperci wskazują, iż kasza jaglana może być sprzymierzeńcem w walce z nadwagą. Badania sugerują, iż jej regularne spożycie zmniejsza apetyt i może obniżyć wskaźnik BMI choćby o 7 proc. w określonych warunkach. To jednak nie wszystko – bogactwo witamin z grupy B, żelaza, miedzi, krzemu i lecytyny sprawia, iż jagły wspierają także zdrowie włosów, skóry i paznokci, a dodatkowo poprawiają pamięć i koncentrację. Nie bez powodu proso, z którego powstaje kasza jaglana, zyskuje miano "superżywności stulecia". Roślina ta nie tylko dostarcza cennych składników odżywczych, ale również świetnie sprawdza się w r
Jest zdrowa, sycąca i bez glutenu. Jedz na śniadanie i obserwuj, jak znikają kilogramy
wdi24.pl 4 godzin temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Jest zdrowa, sycąca i bez glutenu. Jedz na śniadanie i obserwuj, jak znikają kilogramy
Powiązane
Polecane
Nowy agonista GLP-1 wspomaga utratę wagi
20 godzin temu
Cukrzyca jak puzzle
22 godzin temu