Ciasto Lotus to nowy viral! Kremowe, korzenne, absolutnie uzależniające. Kilka składników, zero piekarnika i efekt WOW gwarantowany. Nic dziwnego, iż TikTok oszalał na jego punkcie! Dowiedz się, jak go przygotować!
ZOBACZ TAKŻE: Wchodzisz jak do ogrodu, jesz jak w Paryżu. Oto najpiękniejsze restauracje w Warszawie. To miejsca jak z utopii!
Dlaczego cały świat zakochał się w cieście Lotus?
Miliony wyświetleń, tysiące komentarzy zachwytu – ten deser zyskał status gwiazdy kulinarnego TikToka! Co go wyróżnia? Przede wszystkim nie trzeba go piec, dzięki czemu będzie idealny na nadchodzące upały. Kolejnym atutem jest to, iż wygląda jak z cukierni - bez większego wysiłku! Naważniejszym jednak jest jego obłędny smak. Zobacz przepis na idealny deser Lotus!
Deser Lotus: tych składników nie może zabraknąć!
Zaskakująco proste, a jednocześnie niesamowicie smaczne i efektowne. Ciasto Lotus to dowód na to, iż genialne desery nie muszą wymagać godzin spędzonych w kuchni. Oto najważniejsze składniki:
chrupiące herbatniki Lotus Biscoff – z charakterystycznym korzennym aromatem
masło, które scali spód ciasta
delikatny serek mascarpone
puszysta śmietanka kremówka 30%
odrobina cukru pudru
no i oczywiście – kultowy krem Lotus Biscoff!
CZYTAJ TEŻ: Zaskocz gości! Oto 5 lekkich sałatek, które zrobią furorę na każdym grillu
Przepis na viralowy hit krok po kroku
Nie potrzebujesz ani miksera planetarnego, ani piekarnika. Wystarczy chwila i gotowe!
Zacznij od spodu. Rozkrusz ciasteczka Lotus i połącz je z roztopionym masłem. Wyłóż nimi dno foremki.
Przygotuj masę. Ubij mascarpone, cukier puder i śmietankę na puszysty krem.
Dodaj magię. Do części masy dołóż krem Lotus – powstanie aksamitna, korzenna eksplozja smaku.
Czas na warstwy. Na ciasteczkowy spód rozsmaruj jasną masę, potem warstwę z kremem Lotus. Udekoruj pokruszonymi herbatnikami.
Do lodówki i... cierpliwości! Najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia.
Zrób po swojemu! Podpowiadamy, jak urozmaicić deser
Chcesz dodać coś od siebie? Śmiało!
plasterki banana nadadzą owocowej świeżości
zamień mascarpone na jogurt grecki dla lżejszej wersji
dodatkowa porcja kremu Lotus na wierzchu? Czemu nie – to w końcu deser marzeń!
Korzenny smak, puszysta konsystencja i ekspresowe przygotowanie – to przepis na kulinarny sukces. Jeśli jeszcze go nie spróbowałaś, najwyższy czas to nadrobić!
