Cebula to jedno z tych warzyw, które zawsze warto mieć pod ręką. Choć sama w sobie nie ma dobrego smaku, to stanowi doskonały dodatek do wielu różnych dań. Pasuje do niemal każdego obiadu, wytrawnego śniadania czy sałatki, ale ma też jeden minus - doprowadza wielu kucharzy do płaczu w trakcie krojenia. Podczas cięcia cebula zaczyna bowiem wydzielać ostrą woń, co często idzie w parze z natychmiastowym łzawieniem. To znacznie utrudnia pracę w kuchni, dlatego przedstawiamy pewien trik, za pomocą którego można uniknąć płaczu.
REKLAMA
Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie
Dlaczego przez cebulę się płacze? Wielu to dotyka, a mało kto o tym wie
Na początek trzeba wyjaśnić, dlaczego w ogóle płaczemy podczas krojenia cebuli. Jak się okazuje, winowajcą wbrew pozorom nie jest zapach tego warzywa, a reakcja chemiczna zachodząca jako forma mechanizmu obronnego rośliny. Podczas krojenia naruszamy bowiem strukturę komórek cebuli, co powoduje uwolnienie różnego rodzaju substancji. Jedną z nich jest enzym allinaza, który wchodzi w reakcję z zawierającymi siarkę aminokwasami. Z tego połączenia powstaje gaz podrażniający nasze oczy, co powoduje silne łzawienie. To zniechęca wiele osób do przyrządzania cebuli, jednak warto wiedzieć, iż da się tego uniknąć. Istnieje na to kilka sprytnych trików.
Zobacz też: Moja babcia od lat robi pyszną kapustę małosolną. Zdradziła mi swój przepis. Jest bardzo prosty
Co zrobić, gdy oczy szczypią od cebuli? Zastosuj ten prosty trik
Aby uniknąć łzawienia podczas krojenia cebuli, powinniśmy zainwestować w bardzo ostry nóż. Jak czytamy na stronie Popular Science, szybkie i zdecydowane cięcia ograniczą uwalnianie się drażniącego gazu, co w następstwie zminimalizuje ryzyko płaczu. Tępy nóż nie kroi bowiem warzywa, tylko miażdży jego wstępną powłokę i wywołuje w środku większe ciśnienie, co daje odwrotny efekt do zamierzonego. Dobrym pomysłem będzie też schowanie warzywa do lodówki na około pół godziny przed gotowaniem, ponieważ po schłodzeniu wydzieli mniejsze ilości nieprzyjemnego związku. jeżeli jednak nie masz na to czasu, zanurz świeżo obraną cebulę na chwilę w lodowatej wodzie. W ten sposób również obniżysz jej temperaturę i będzie można później spokojnie przystąpić do krojenia.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.