Katarzyna Bosacka zdradza, jak przyrządzone jajko jest najzdrowsze. "Jedzmy jak najczęściej"

kobieta.gazeta.pl 2 tygodni temu
Katarzyna Bosacka tym razem przyjrzała się produktowi, który najczęściej spożywamy na śniadanie. Mowa oczywiście o jajkach. Ekspertka przygotowała je na trzy sposoby i w krótkim nagraniu wyjaśniła, który z nich jest najzdrowszy.
Katarzyna Bosacka od lat edukuje Polaków na temat prawidłowego żywienia. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie 200 tys. osób i każdego dnia mogą spodziewać się tam praktycznych porad. Ostatnio porównała trzy rodzaje jajek, wskazując najzdrowszą propozycję śniadaniową.


REKLAMA


Zobacz wideo Katarzyna Bosacka jest matką czwórki dzieci, teraz zdradza jak zrobić obiad za 5 zł [Mamy Czas odc. 13]


Jakie jajko jest najzdrowsze?
Trzecie miejsce w zestawieniu Bosackiej zajmuje jajko sadzone. - Ma dodatek tłuszczu, więc jest bardziej kaloryczne. W dodatku białko jest mocno ścięte, co powoduje, iż jest dużo gorzej przyswajalne i może powodować kłopoty z trawieniem, zwłaszcza u osób, które mają wrażliwy żołądek - wyjaśniała.
Według niej lepszym wyborem jest jajko gotowane na twardo. - Również ma dosyć mocno ścięte białko, co powoduje, iż nie trawi się go aż tak lekko i tak dobrze, ale jest to przez cały czas jajko sauté, bez żadnych dodatków, a więc w porządku - słyszymy.


"Bezapelacyjnym zwycięzcą" nazwała z kolei jajko na miękko albo jajko poszetowe czy w koszulce. - Nagusieńkie, tak jak je pan Bóg stworzył. Ma delikatne, płynne żółtko i leciuteńko ścięte białko, co powoduje, iż jest ono bardzo łatwo przyswajalne, bardzo dobrze trawione, a wszystkie wartości odżywcze witamin w żółtku, zostają zachowane. Więc jedzmy jak najczęściej jajka na miękko albo w koszulkach - zaznaczała. Co myślicie o tym werdykcie? Zapraszamy do udziału w sondzie i komentowania.
Idź do oryginalnego materiału