Koktajl bananowo-selerowy z dodatkiem matchy

radiokielce.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: pixabay.com


Zielona japońska herbata matcha zyskuje coraz większą popularność. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, zawdzięcza to wyjątkowym adekwatnościom prozdrowotnym. Dlaczego warto po nią sięgać?

Nic tak dobrze nie sprawdza się w codziennej diecie, jak starannie wyhodowane rośliny. W śród nich krzew herbaty. Ta pochodząca z Japonii, bije rekordy popularności, ponieważ uważana jest za zdrową. Jak działa na organizm i dlaczego warto po nią sięgać?

Regularne picie tej herbaty ma korzystny wpływ na kondycję fizyczną i psychiczną. W odróżnieniu od kawy czy napojów energetyzujących, po wypiciu matchy efekt pobudzenia kofeiną i poprawy koncentracji może się utrzymać dłużej. Badania ponadto pokazują, iż picie 4 g matchy dziennie może wykazywać działanie kardioprotekcyjne, przeciwwirusowe, a także poprawiać funkcje poznawcze i korzystnie oddziaływać na pamięć i koncentrację. Może mieć również wpływ na redukcję stresu, co jest związane z potencjalnym wpływem na zapobieganie przerostowi nadnerczy i przez to lepszą adaptację organizmu na działanie czynników stresowych. Za ten efekt odpowiada głównie aminokwas teanina, a dokładnie proporcja między nią a argininą, katechinami i kofeiną, która może różnić się w zależności od rodzaju matchy.

Matcha ma szerokie zastosowanie kulinarne. Dobrze smakuje zarówno z mlekiem, jak i sama, może być dodatkiem do wypieków, lodów, ciasteczek czy innych deserów. Trzeba ją jednak przechowywać w szczelnym opakowaniu, najlepiej w lodówce.

Koktajl bananowo-selerowy z dodatkiem matchy

Składniki: 1 dojrzały banan, 10 cm łodygi selera naciowego, ¾ szklanki mleka lub napoju sojowego, 1 łyżeczka matchy, opcjonalnie 1 łyżeczka miodu lub ksylitolu.

Sposób przygotowania: Usunąć twarde włókna z selera naciowego i pokroić go na kawałki. W naczyniu blendera umieścić wszystkie składniki i zmiksować na gładko. Koktajl możesz podać np. z garścią orzechów włoskich lub pistacji.

Przepis: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.


Idź do oryginalnego materiału