Przy żagańskiej strefie chillu przy ulicy Rybackiej zorganizowano warsztaty kulinarne z Kołem Gospodyń Wiejskich ze Starej Koperni. Dzieci przygotowywały wspólnie z gospodyniami wiejskie przysmaki. Nie zabrakło pierogów z serem oraz jagodami.
Cykl organizowanych warsztatów to projekt przygotowany przez Miejską Bibliotekę Publiczną mienia Papuszy. – Chętnie przyłączyłyśmy się do tej inicjatywy, bo możemy w ten sposób zachęcić młodych do zabaw w kuchni. To również swego rodzaju nauka samodzielności – mówi Zofia Wolska jedna z gospodyń:
Sami uczestnicy zajęć przyznają, iż to interesujący sposób na spędzenie wolnego czasu. – W strefie letniego wypoczynku organizowanych jest wiele wydarzeń. Spędzamy dzień kreatywnie – zaznacza żagańska młodzież i dzieci:
Najmłodszych wspierały także mamy w kuchennych pracach. – Świetna lekcja takiej zaradności. Dla wielu z tych dzieciaczków to pierwsze doświadczenia kulinarne – mówi Aleksandra Kuta asystująca córce:
Dodajmy, iż oprócz przygotowywania pierogów dzieci mogły także spędzić czas na grach i zabawach.