Lato zaskakuje, zaczyna się okres, kiedy pojawiają się na „zielonym złocie” – pokrzywie zwyczajnej – nasiona, które są źródłem oleju, kwasów tłuszczowych, prowitaminy A, witaminy E, F i tokoferolu oraz soli żelaza, cynku, wapnia i magnezu.
Łąkowy rarytas – nasiona pokrzywy zwyczajnej jako źródło cennych składników odżywczych
Tokoferol posiada silne adekwatności antyoksydacyjne, wspierające organizm w hamowaniu rozwoju wolnych rodników i zapobieganiu procesom utleniania lipidów.
Badania nasion pokrzywy wskazują na ich ochronny wpływ na jelito grube i wątrobę, a olej z nasion pokrzywy może być bardzo dobrym dodatkiem w diecie osób zmagających się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, wspierając tym samym terapię przeciwmiażdżycową.
Właściwości oleju z nasion pokrzywy zwyczajnej
Olej z nasion pokrzywy jest podobny w działaniu do oleju lnianego, nasion ogórecznika czy wiesiołka.
Posiada zdolność regenerowania uszkodzonych tkanek, odżywia skórę, przywraca jej elastyczność, nawadnia i działa przeciwstarzeniowo.
Zaleca się jego stosowanie przy zmianach skórnych spowodowanych łuszczycą, trądzikiem różowatym czy atopowym zapaleniu skóry oraz przy nadmiernej suchości, stanach zapalnych, a choćby oparzeniach.
Nasiona pokrzywy zwyczajnej jako adaptogeny
Nasiona zaliczane są do adaptogenów, czyli żywności bądź substancji:
- wzmacniających odporność organizmu na stres,
- wspierających nerki i nadnercza oraz łagodzących dolegliwości skórne,
- działających przeciwzapalnie na nadżerki i wrzody żołądka, stany zapalne narządów płciowych i odbytu,
- poprawiających funkcjonowanie wątroby przy marskości i stłuszczeniu,
- usprawniających krążenie krwi oraz zapobiegających zakrzepom,
- łagodzących dolegliwości związane z przerostem prostaty u mężczyzn oraz choroby kobiece.
Łąkowy rarytas – nasiona pokrzywy zwyczajnej w kuchni
Nasiona pokrzywy można wykorzystać jako dodatek kulinarny do sałatek, a ich delikatny, orzechowy smak sprawia, iż świetnie komponują się w mieszankach przyprawowych oraz potrawach podobnie jak nasiona słonecznika czy dyni.
Zastosowanie nasion pokrzywy zwyczajnej w kosmetyce
Z nasion pokrzywy można zrobić domowe kosmetyki, które działają odżywczo dzięki obecności dobrych tłuszczy i antyoksydantów.
Poprawiają nawilżenie skóry, zwiększają jej elastyczność i przyspieszają regenerację.
Przykładowy peeling: zmiel 50 ml nasion, zalej 250 ml oleju z dodatkiem spirytusu, odstaw na 2–3 dni, wymieszaj z miodem, by uzyskać 500 ml gotowej mieszanki.
Praktyczne wykorzystanie nasion pokrzywy zwyczajnej
Wyciąg olejowy: zmielone nasiona zalej olejem tłoczonym na zimno (proporcja 1:5), odstaw w ciemne, chłodne miejsce na kilka dni i używaj do potraw lub pielęgnacji skóry.
Napary: 1 łyżeczkę nasion zalej wrzątkiem i parz 5 minut.
Dodatek do sałatek: namocz w gorącej wodzie lub przepłucz wrzątkiem.