Większość z nas kupuje jajka z wyprzedzeniem, a potem… zapomina o nich w lodówce. Ale choćby ten uniwersalny składnik ma swój termin przydatności, którego lepiej nie przekraczać. Na szczęście istnieje prosta metoda, która powie ci wszystko bez potrzeby rozbijania skorupki. Wystarczy szklanka wody.
REKLAMA
Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"
Jak długo jajka pozostają świeże? Tego terminu lepiej nie przekraczać
Jajka należy przechowywać w stałej temperaturze poniżej 20 st. C. Najlepszym rozwiązaniem jest lodówka, w której jajka mogą być przechowywane choćby do miesiąca. Jednak wiele osób zastanawia się, jak długo są zdatne do spożycia. Informację na ten temat często znajdziemy na opakowaniu. Przyjmuje się, iż przez 28 dni od momentu zniesienia jajka przez kurę, będzie ono nadawało się do jedzenia, bez obaw o jego zepsucie. Pod warunkiem również, iż było ono prawidłowo przechowywane, najlepiej w lodówce. Najbezpieczniej jest jednak spożyć jajka w ciągu dwóch tygodniu od zniesienia ich przez kurę, bez obaw o ich świeżość.
Jak sprawdzić, czy jajko nadaje się do jedzenia? Sprawdzisz to bez rozbijania skorupki
Najprostszym sposobem na sprawdzenie świeżości jajka bez rozbijania skorupki jest zastosowanie prostego i skutecznego triki ze szklanką zimnej wody. Gdy jajko umieszczone w szklance od razu opada na dno i leży płasko na bokach to znak, iż jest bardzo świeże i bez obaw możemy je spożyć. Z kolei o ile jajko na dnie szklanki lekko się przechyla lub stoi, prawdopodobnie ma już kilka tygodni, jednak przez cały czas nadaje się do spożycia bez obaw o zatrucie przeterminowanym produktem. Natomiast zepsute i niezdatne do spożycia jajko będzie całkowicie unosić się na wodzie.