Młode warzywa z zacierką

radiokielce.pl 9 godzin temu
Zdjęcie: Dobra sytuacja na świętokrzyskich polach


Koło Gospodyń Wiejskich Żurawinki z Mniowa w gminie Masłów, w powiecie kieleckim zachęca do wykorzystania w kuchni warzyw, także tych z przydomowego warzywnika. Za kilka tygodni w garnku może już wylądować młoda marchewka, pietruszka, seler, koper czy zielona natka.

Jak ugotować warzywny przysmak?

Składniki: 2-3 duże ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 marchewki, ½ kalafiora, ½ brokułu, kilka brukselek lub kawałek białej kapusty, kopek i pietruszka, 1 jajko, garść mąki pszennej, mięso lub kostka mięsna, sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Na wywarze mięsnym lub kostce mięsnej ugotować do miękkości warzywa. Z jajka i mąki zagnieść kluseczki „zacierki”. Pod koniec gotowania warzyw, wrzucić kluseczki i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zupę udekorować koprem i pietruszką.

Przepis podało Koło Gospodyń Wiejskich Żurawinki.

Idź do oryginalnego materiału