Klasyczne kotlety mielone opierają się na mielonym mięsie, bułce oraz cebuli, która dla wielu osób niestety niesie wiele dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dobrze więc znać przepis, który bazuje na innym warzywie, a mianowicie na cukinii. Moja mama od kilku lat robi takie mielone, które przez całą rodzinę uważane są za najlepsze pod słońcem.
Jak zrobić kotlety mielone bez cebuli? Moja mama sięga od lat po ten zamiennik
W tradycyjnych kotletach mielonych cebula ma zadanie nadać im wyrazistości oraz soczystości. Uznawana jest więc za obowiązkowy składnik, bez którego trudno się obejść. Wiele osób jednak za nią nie przepada lub nie może jej iść, dlatego z pomocą nadchodzi przepis, którym podzieliła się ze mną moja mama. Od teraz robię mielone tylko według jej receptury i przepadają za nimi choćby najwięksi zwolennicy klasyki.
Kotlety mielone z cukinią to łagodniejsza wersja tego tradycyjnego dania, która poprzez dużą zawartość wody sprawia, iż mięso po usmażeniu pozostaje doskonale miękkie i soczyste. Dzięki temu wręcz rozpływają się w ustach.
Ponadto to prosty sposób na przemycenie cukinii w diecie, które posmakuje choćby największym niejadkom. Cukinia to bowiem świetne źródło wielu witamin i minerałów, dlatego warto znaleźć dla niej miejsce w swojej diecie. Takie mielone są do tego doskonałą okazją.
Zobacz także: To idealna pora na przygotowanie tego pasztetu. Jest zdrowy i nie zawiera mięsa
Przepis na mielone z tartą cukinią. Wyjdą miękkie i soczyste
Wykorzystanie cukinii zamiast cebuli do przygotowania mielonych posmakuje niemal każdemu, ale szczególnie docenią je osoby, które nie tolerują jej w swojej diecie. A jest ich całkiem sporo, gdyż tego warzywa powinny unikać między innymi osoby z refluksem, skłonnością do zgagi czy też problemami z wątrobą. Mielone z tartą cukinią pozwalają więc dalej cieszyć się tym klasykiem polskiej kuchni, ale bez nadmiernego obciążania układu pokarmowego.
Do przygotowania kotletów mielonych z cukinią potrzebujesz:
- 600 g mięsa mielonego
- 250 g cukinii
- 1 jajko
- 1 bułka
- 1 ząbek czosnku (możesz pominąć)
- 6-7 łyżek bułki tartej
- Suszony majeranek
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Zacznij od starcia umytej cukinii na dużych oczkach. Jeśli jest bardzo soczysta, odciśnij z niej delikatnie nadmiar wody. Na rozgrzanym oleju podsmaż starte warzywo z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku.
W misce połącz mięso mielone, jajko, odciśniętą bułkę, łyżeczkę majeranku, 2-3 łyżki bułki tartej oraz ostygniętą cukinię. Całość wymieszaj, doprawiając według uznania solą oraz pieprzem.
Z masy uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złocistego odcienia. Zdejmując je z patelni, pozbądź się z nich nadmiaru tłuszczu dzięki ręcznika papierowego. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego!
Może cię zainteresować: Mało kto wie, iż jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników
Zobacz też:
Mało kto wie, iż jest jadalna. Zrobisz z niej zdrowy dżem, w sam raz do naleśników
Sąsiadka zdradziła mi swój przepis na idealną jajecznicę. Już nigdy nie zrobię innej
Nie tylko grzyby. Ewa Wachowicz marynuje to warzywo i smakuje jeszcze lepiej