Nagrywali na rynku w Jarocinie „Smaki Wielkopolski” [ZOBACZ ZDJĘCIA]

jarocinska.pl 2 tygodni temu

W centrum zainteresowania znalazły się nie tylko charakterystyczne potrawy, ale także ludzie – nasze firmy, producenci, rolnicy i pasjonaci kuchni, którzy od lat pielęgnują regionalne receptury. Jarocin pokazał swoje kulinarne oblicze. Na planie pojawiły się lokalne specjały, wśród których nie zabrakło tradycyjnych wędlin, wypieków i dań przygotowywanych według starych przepisów.

Produkty używane podczas przygotowania dwóch posiłków - sznytki po jarocińsku i gzika w wersji nowoczesnej - to lokalne dobra OSM Jarocin oraz GS Jarocin. Obie firmy rozłożyły swoje stanowiska tuż przy stole, przy którym porzygotowywane były posiłki przez Andrzeja Gołąbka i rozdawały poczęstunek przechodniom. Wśród przekąsek były np. kromki świeżego chleba z masłem, dżemami, miodem i twarogiem. Oprócz tego słodkości takie jak rogaliki z powidłami, ciastka owsiane i jagodzianki.

- W ramach akcji Smaki Wielkopolski, którą realizuje Głos Wielkopolski z szefem kuchni Andrzejem Gołąbkiem, właścicielem restauracji Republika Róż w Poznaniu. Będziemy gotować i odkrywać na nowo smaki Wielkopolski, które przygotuje Andrzej we współpracy z partnerami, czyli z Gminną Spółdzielnią Samopomoc Chłopska w Jarocinie, z Okręgową Spółdzielnią Mleczarską Jarocin i z Agrointegracją Healthy Food - mówi Joanna Małecka - Wenz, kierowniczka Referatu Kominikacji i Promocji Urzędu Miejskiego w Jarocinie.

Realizatorzy podkreślają, iż każdy odcinek cyklu to nie tylko prezentacja smaków, ale także historia miejsc, które warto odwiedzić. Dzięki temu widzowie mogą poznać Wielkopolskę od kuchni - dosłownie i w przenośni.

Trzeci odcinek z Jarocina będzie miał premierę w najbliższych tygodniach. Organizatorzy zapowiadają, iż pojawi się w nim wiele niespodzianek, a także inspiracje kulinarne, które każdy będzie mógł odtworzyć we własnej kuchni.

Jarocin dołącza tym samym do grona miejscowości, które poprzez kulinaria pokazują swoją unikalną kulturę i dziedzictwo.

ZOBACZ FOTORELACJĘ z wydarzenia

Idź do oryginalnego materiału