Wśród rodzajów mąk prym wiedzie mąka pszenna tortowa, oznaczona typem 450. To ona najlepiej sprawdza się w kuchni, gdy zależy nam na lekkich i elastycznych naleśnikach. Dzięki delikatnemu mieleniu i niskiej zawartości popiołu mąka zachowuje idealną strukturę ciasta, która zapobiega łamaniu się placków w trakcie ich zwijania. Nie bez znaczenia jest również niezwykle proste łączenie tej mąki z mlekiem, jajkami oraz wodą gazowaną, co pozwala na szybkie uzyskanie jednolitej masy.
Najlepsza mąka na naleśniki. Ciasto wychodzi lekkie i się nie rwie
Wśród rodzajów mąk prym wiedzie mąka pszenna tortowa, oznaczona typem 450. To ona najlepiej sprawdza się w kuchni, gdy zależy nam na lekkich i elastycznych naleśnikach. Dzięki delikatnemu mieleniu i niskiej zawartości popiołu mąka zachowuje idealną strukturę ciasta, która zapobiega łamaniu się placków w trakcie ich zwijania. Nie bez znaczenia jest również niezwykle proste łączenie tej mąki z mlekiem, jajkami oraz wodą gazowaną, co pozwala na szybkie uzyskanie jednolitej masy.