Najlepsza mąka na naleśniki. Ciasto wychodzi lekkie i się nie rwie

pultusk24.pl 2 godzin temu
Idealne naleśniki to te, które rozpływają się w ustach: cienkie niczym pergamin, a zarazem sprężyste i niełamiące się podczas zwijania. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni dobór mąki, której typ decyduje o konsystencji ciasta i finalnym efekcie na patelni. Jak podają eksperci, wybór mąki może całkowicie zmienić doświadczenie kulinarne, gwarantując perfekcyjne placki — czytamy w Onet Kobieta. Podstawą sukcesu w przygotowaniu naleśników jest adekwatnie dobrana mąka. Jej skład mineralny i zdolność wiązania płynów wpływają na lepkość, elastyczność i jednolitość ciasta. Ważne jest, by korzystać z mąki jasnej — jej delikatność pozwala uzyskać cienkie i elastyczne placki. Takie naleśniki są nie tylko łatwe w zwijaniu, ale również zachowują sprężystość i lekko rumienią się na brzegach. Eksperci podkreślają, iż odpowiedni poziom glutenu w mące i płynne, gładkie ciasto to klucz do sukcesu.

Wśród rodzajów mąk prym wiedzie mąka pszenna tortowa, oznaczona typem 450. To ona najlepiej sprawdza się w kuchni, gdy zależy nam na lekkich i elastycznych naleśnikach. Dzięki delikatnemu mieleniu i niskiej zawartości popiołu mąka zachowuje idealną strukturę ciasta, która zapobiega łamaniu się placków w trakcie ich zwijania. Nie bez znaczenia jest również niezwykle proste łączenie tej mąki z mlekiem, jajkami oraz wodą gazowaną, co pozwala na szybkie uzyskanie jednolitej masy.
Idź do oryginalnego materiału