„Naleśnikowe show” w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle

mojejaslo.pl 1 dzień temu

W Zespole Szkół nr 3 w Jaśle miał miejsce niecodzienny spektakl umiejętności kulinarnych uczniów szkół podstawowych. Dwuosobowe drużyny ósmoklasistów przygotowały niezwykłe przedstawienie, w którym główną rolę grał naleśnik.

29 maja 2025 r. popularny Chemik zorganizował II MIĘDZYSZKOLNY KONKURS GASTRONOMICZNY dla uczniów szkół podstawowych, tym razem pod nazwą „Naleśnikowe Inspiracje”. Jego celem było: rozwijanie zainteresowań kulinarnych, promowanie zasad zdrowego odżywiania i kreatywnego podejścia do gotowania, doskonalenie umiejętności pracy zespołowej w kuchni oraz popularyzacja kierunków gastronomicznych w ZS3 w Jaśle. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie usmażyć naleśniki i podać je w atrakcyjny sposób z wybranymi dodatkami; mogli przynieść własne dekoracje, ale musiały być one jadalne.

Szkoła zapewniła składniki na ciasto oraz dodatki, m.in. konfitury, świeże owoce, bitą śmietanę, sosy, ser biały do farszu, bakalie, czekoladę.

Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Do zawodów przystąpiło 16 uczniów, którzy zapytani, co ich skłoniło do wzięcia udziału w kulinarnej konkurencji, odpowiadali:

– Brałam udział w 1. edycji, bardzo mi się podobało, dlatego tutaj jestem. Myślę też o tym profilu, czyli o techniku żywienia i usług gastronomicznych – Julia z SP nr 4 w Jaśle

– Gotowanie jest moja pasją. Chciałam też sprawdzić swoje umiejętności. Chcę się rozwijać – Zuzanna z SP w Tarnowcu

– Interesuje mnie ten kierunku, tu idę do szkoły – Piotr z SP nr 1 w Jaśle

– Chcę zostać dietetykiem. Interesuję się zdrowym odżywianiem. Wybrałam tę szkołę, tutaj chcę się uczyć – Patrycja z SP w Tarnowcu

– Wybierając szkołę średnią, zdecydowałam, iż właśnie w Zespole Szkół nr 3 w Jaśle będę się uczyć. Lubię piec słodkie potrawy, najbardziej cynamonki i torty – Zuzanna z Trzcinicy

Warto podkreślić, iż każda para miała swojego mentora, którymi byli uczniowie kierunków gastronomicznych w Chemiku. Wśród nich znaleźli się Bartosz Duda i Dawid Stoś – uczestnicy „III Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych” w Kielcach. Zwrócili oni uwagę na profesjonalne podejście zespołów do zadania, w tym spokój, precyzję, wyobraźnię i dbałość o detale.

Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Pracy drużyn przyglądało się jury w składzie:

  1. Przewodnicząca: Justyna Kosiba – właścicielka restauracji „Słodko-Słono u Zofii” – również sponsor nagród (absolwentka Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle)
  2. Gabriel Furman – menadżer ds. personalnych w firmie Herbstreith Fox Jasło Sp. z o.o. – również sponsor nagród
  3. Grzegorz Łukasiewicz – szef kuchni w restauracji „Pub Legenda” w Jaśle (absolwent Zespołu Szkół nr 3 w Jaśle).

Zapytani o to, jaki powinien być dobry naleśnik – cienki, gruby, puszysty czy tłusty – znani jasielscy restauratorzy zdradzili:

– Musi być sprężysty i mieć „wnętrze”, czyli smaczne nadzienie, bo to ono się wybija i przeważa w naleśniku. Istotna jest też dekoracja, gdyż decyduje, czy po niego sięgniemy. Musi nas ona zachwycić!” – Justyna Kosiba

– Powinien być usmażony na oleju, a jego nadmiar należy zebrać (najlepiej papierowym ręcznikiem), żeby naleśnik był równy. Duże znaczenie ma również patelnia – powinna być stalowa, tzw. cygańska – Grzegorz Łukasiewicz

Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Oceniając przygotowane dania, jury brało pod uwagę: smak i teksturę naleśników, estetykę podania i kreatywność w dekoracji, zgodność pracy z zasadami BHP, organizację na stanowisku oraz sposób prezentacji potrawy i jej nazwę.

Uczestnicy nadali swoim potrawom takie nazwy, jak: „Naleśnikowe szaleństwo”, „Leśna niespodzianka”, „Owocowy raj”, „Zielona chmura”, „Truskawki ukryte w bieli”, „Wiśniowe abstrakcje”, „Promyczek”, „Naleśniki à la crème brûlée”.

Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

I te ostatnie okazały się najlepsze, a przygotowali je: Aleksandra Macias i Karol Leśniak z Zespołu Szkół Miejskich nr 6 /Szkoła Podstawowa nr 10 w Jaśle.

Wśród zwycięzców znaleźli się także, zajmując kolejno:

II miejsce: Piotr Ochała, Magdalena Filus – SP nr 1 im. R. Traugutta w Jaśle

III miejsce: Julia Kraus, Zuzanna Wąsowicz – SP im. Św. Jana Kantego w Trzcinicy.

Gratulujemy zwycięzcom!!!

Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w zabawie i życzymy dobrego wyboru szkoły średniej.

Fot. Zespół Szkół nr 3 w Jaśle

Po raz kolejny Zespół Szkół nr 3 w Jaśle udowodnił, iż ceni otwartość, kreatywność i rozwój zawodowy młodego pokolenia.

Idź do oryginalnego materiału