Napój babci na piękne włosy, skórę i paznokcie. W PRL-u każda kobieta piła go regularnie

g.pl 9 godzin temu
Ten napój to sposób na poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci. Te jednokomórkowe grzyby są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz cynku, który wspomaga leczenie zmian trądzikowych. Dowiedz się, jak przygotować prozdrowotny napój na bazie drożdży i co warto o nich wiedzieć.
Drożdże są szeroko wykorzystywane w kuchni, ale nie każdy wie o tym, iż zawarte w nich witaminy i minerały mają wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka w różnych aspektach. Pijąc drożdże rozpuszczone w wodzie, możemy przyczynić się m.in. do poprawy wyglądu cery, a także wspomóc walkę ze zmianami trądzikowymi.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak dbać o skrzydłokwiat? Wypróbuj ten domowy nawóz


Drożdże do picia - na co pomagają? Sekret tkwi w składzie
Domowe kuracje wpływające na poprawę codziennego funkcjonowania organizmu w różnych aspektach od dawna cieszą się dużym zainteresowaniem. Od jakiegoś czasu popularne stały się drożdże do picia. Na co pomagają i czemu zawdzięczamy ich dobroczynny wpływ na organizm? Drożdże to jednokomórkowe grzyby o adekwatnościach fermentacyjnych. Znajdziemy w nich m.in.:


witaminy z gruby B, które odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry
składniki mineralne, takie jak m.in. potas, cynk, fosfor, magnez, żelazo
biotynę (witamina H)
białko


Bogata mieszanka składników sprawia, iż drożdże znalazły szerokie zastosowanie w kosmetyce i codziennej pielęgnacji. Szczególną popularnością cieszą się wśród osób zmagających się ze zmianami skórnymi, które dążą do redukcji objawów i poprawy swojego komfortu.


Jak przygotować drożdże do picia i jak często można pić napój?
Jak przygotować drożdże do picia na piękne włosy, skórę i paznokcie? Receptura jest bardzo prosta:


1/3 kostki drożdży (ok. 35 g) kruszymy i umieszczamy w szklance
zalewamy wrzątkiem (250 ml) i mieszamy, aby drożdże się rozpuściły
pijemy po wystudzeniu


Pierwsze efekty powinny pojawić się po dwóch tygodniach. Trzeba mieć na uwadze, iż napój nie powinien być spożywany ciągiem przez więcej niż 40 dni. Po kilku dniach warto zrobić tygodniową przerwę i obserwować reakcję organizmu.


Jak przygotować drożdże do picia? Uważaj na temperaturę wody!
Każdy, kto chciałby zastosować kurację, musi wiedzieć, jak przygotować drożdże do picia, aby móc w pełni korzystać z wszystkich adekwatności napoju i zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Wyżej wspomnieliśmy, iż drożdże należy rozpuścić we wrzątku. Temperatura wody jest bardzo istotna. Świeże drożdże fermentują po przedostaniu się do przewodu pokarmowego, a przygotowanie napoju niezgodnie z recepturą może przyczynić się m.in. do produkcji nadmiernej ilości gazów i dyskomfortu trawiennego.


Drożdże z mlekiem do picia - alternatywny sposób przygotowania napoju
Istnieje jeszcze inny sposób przygotowania napoju, za pomocą którego jego smak jest bardziej znośny. Drożdże z mlekiem do picia sprawdzą się przede wszystkim dla osób wrażliwych na specyficzne smaki. Wystarczy do napoju dodać mleko lub kakao. Warto zwrócić uwagę, aby smaku nie wzbogacać dodatkami zawierającymi cukry proste (np. miód), ponieważ przyczynia się to do osłabienia działania drożdży.
Zobacz też: Wygładzanie zagnieceń z ubrań jest prostsze, niż myślisz. Podłóż to i zapomnij o problemie
Idź do oryginalnego materiału