Nie jedzą mięsa? To jedzą TO! Tak wygląda prawdziwa kuchnia Cypru

cypr24.eu 5 godzin temu

Na Cyprze nie trzeba jeść mięsa, żeby jeść dobrze. Jak podkreśla Marilena Joannides, przez wieki kuchnia cypryjska była wegetariańska z konieczności – bazowała na tym, co dawała ziemia. Mięso było luksusem, pojawiało się głównie w święta.

Dziś – mimo ogromnego wyboru – wiele rodzin przez cały czas bazuje na warzywach, ziołach i lokalnych serach. Coraz częściej tę kuchnię odkrywają też Polacy mieszkający na wyspie.

Co jedzą wegetarianie na Cyprze?

Oto 15 klasycznych dań bez mięsa – tradycyjnych, sycących i pełnych smaku:

  1. Halloumi – grillowany ser z owczego i koziego mleka
  2. Spanakopita – ciasto filo z fetą i szpinakiem
  3. Eliotes – bułeczki z oliwkami
  4. Kolokasi yiahni – duszona kolokazja jadalna (taro) z pomidorami
  5. Louvi – fasola z czarnym oczkiem i cytryną
  6. Yemista – faszerowane warzywa z ryżem
  7. Koupes – smażony bulgur z ziołami i cebulą
  8. Trachanas – postna zupa z fermentowanej pszenicy i kwaśnego mleka
  9. Ladera – warzywa duszone w oliwie i pomidorach
  10. Bamies – okra z pomidorami
  11. Fakes – soczewica z cebulą i oliwą
  12. Fava – purée z grochu z cebulką
  13. Fasolia salata – sałatka z białej fasoli
  14. Talatouri – dip jogurtowy z miętą i ogórkiem
  15. Meze vege – oliwki, warzywa, pieczywo i sery

Jak to smakuje Polakom?

Magda Gessler w jednym z programów wspominała, iż warzywa z Cypru smakują inaczej – bardziej intensywnie, jak „prosto z ogródka”. Polacy mieszkający na wyspie przyznają, iż często całymi tygodniami nie jedzą mięsa – bo nie czują potrzeby. Lokalna kuchnia daje wszystko, czego trzeba.

FAQ

Czy na Cyprze łatwo zjeść wegetariańsko?
Tak – zarówno w domach, jak i w tawernach.

Czy kuchnia wegetariańska na Cyprze zawiera nabiał?
Zwykle tak – ale wiele dań można przygotować również w wersji wegańskiej.

Idź do oryginalnego materiału