Wiele osób rezygnuje z tradycyjnego pieczywa ze względu na wysoką zawartość węglowodanów. Chleb z twarogu to świetna alternatywa, ponieważ dostarcza organizmowi dużą ilość białka, a jednocześnie ma obniżoną zawartość cukrów. Jest idealnym wyborem dla osób na diecie ketogenicznej, wegetarian oraz tych, którzy chcą zwiększyć spożycie protein bez konieczności sięgania po inne źródła, jak np. mięso. Wykorzystaj przepis, a otrzymasz wilgotny środek z chrupiącą skórką.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Chrupiący chleb białkowy. Idealny do codziennych kanapek
Bazą jest twaróg, dzięki czemu wypiek jest wilgotny i posiada sporo wartości odżywczych. Natomiast mieszanka ziaren i mąk dba o strukturę i chrupkość. Po wypieczeniu chleb świetnie smakuje z jajkiem, awokado, pastą warzywną, jak i na słodko, np. z masłem orzechowym. Syci na długo i może spokojnie konkurować z każdym klasykiem.
Składniki:
250 g twarogu półtłustego,
4 jajka,
100 g mąki owsianej,
80 g mąki żytniej typ 2000 lub graham,
30 g siemienia lnianego (całego lub mielonego),
30 g pestek dyni,
30 g nasion słonecznika,
30 g sezamu,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka soli,
łyżka oliwy z oliwek.
Jak długo piec chleb białkowy? Ziarna i twaróg wymagają odpowiedniej temperatury
Chleb białkowy z dużą ilością ziaren piecze się nieco dłużej niż klasyczny, ale warto dać mu czas. Standardowo jest to 50-60 minut. Dzięki temu środek dobrze się zetnie, a ziarna będą przyjemnie chrupać. Lepiej nie kombinować, bo zbyt krótki czas sprawi, iż będzie za mokry, z kolei zbyt długi może go przesuszyć.
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieć widelcem lub krótko zmiksuj - masa powinna być gładka, ale nie wodnista. W osobnej misce wymieszaj jajka z oliwą. Następnie połącz z serem i dobrze wymieszaj.
W drugiej misce połącz suche składniki: obie mąki, sól, proszek do pieczenia i wszystkie ziarna. Przelej mokre produkty do suchych i mieszaj, aż powstanie gęste, lekko lepkie ciasto. jeżeli wydaje się zbyt suche, możesz dodać 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub mleka.
Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wygładź wierzch i posyp odrobiną ziaren. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 50 minut. Po upieczeniu zostaw w formie na 10 minut, następnie ostudź całkowicie na kratce.