Nie topi się tak gwałtownie i zachowuje kształt. Ten ser to król wszystkich grillów

g.pl 9 godzin temu
Ten ser to uniwersalny przysmak, który pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i z lekko słodkim akcentem. Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. jeżeli wrzucimy go na rozgrzany ruszt, to uzyskamy pyszny grillowany smakołyk, który można wykorzystać do wege burgera lub do sałatki z rukolą.
Ser halloumi nie jest typowym składnikiem na grilla, ale z pewnością warto go wypróbować, bo na ciepło smakuje zupełnie inaczej. Można go serwować na różne sposoby. Wystarczy wyłożyć mix świeżych sałat na talerze, dodać pomidorki koktajlowe, pokrojone oliwki, prażone orzechy włoskie i ser halloumi z grilla, a następnie polać słodkim sosem żurawinowym lub malinowym - pyszna, zdrowa i sycąca kolacja gotowa.


REKLAMA


Zobacz wideo Dużo lepsza niż sklepowa. Tak zrobisz domową musztardę


Ser halloumi - grill. Dlaczego warto wypróbować?
Nie każdy zna taki smakowity produkt, jakim jest ser halloumi. Grill ze znajomymi może być świetną okazją do poznania tego składnika z zupełnie innej strony. Halloumi doskonale nadaje się do grillowania, bo w przeciwieństwie do innych serów, nie topi się tak gwałtownie i zachowuje swój kształt. Wystarczy zaledwie kilka-kilkanaście minut, aby ser był przyjemnie chrupiący z zewnątrz i miękki w środku.


Ser halloumi z grilla gazowego. Jak zrobić?
Pora dowiedzieć się, jak przyrządzić ser halloumi z grilla gazowego. Przekąskę przygotujesz zgodnie z poniższymi wskazówkami:


Ser halloumi kroimy w plastry o grubości ok. 1-1,5 cm, a następnie pokrywamy cienką warstwą oliwy z oliwek
Kawałki sera układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez 2 minuty
Odwracamy o 90 stopni i grillujemy przez kolejne 2-3 minuty
Przewracamy każdy kawałek sera na drugą stronę i powtarzamy czynność


Ser należy spożywać bezpośrednio po przygotowaniu, bo z czasem robi się twardy.
Przepis na grillowany ser halloumi w marynacie z cytrynowo-ziołowej. Jak go zrobić?
Kolejna propozycja to przepis na grillowany ser halloumi marynowany w ziołach i soku z cytryny. Będziesz potrzebować następujących składników:


1 kostka sera halloumi
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
szczypta pieprzu


Przygotowanie:


Ser kroimy w plastry
Składniki marynaty mieszamy w misce
Kawałki sera obtaczamy w marynacie i odkładamy na kwadrans
Układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy przez 3 minuty na każdą stronę


Grillowany ser halloumi - z czym podawać? Znakomity składnik zdrowych sałatek
Są różne sposoby na serwowanie przekąski. Z czym podawać grillowany ser halloumi? Świetnie pasuje do takich składników, jak m.in. rukola, pieczony burak, prażone orzechy, arbuz, świeża mięta, pieczony batat czy awokado.
Jak zrobić ser halloumi w piekarniku? Efekt jest niemal taki sam jak z grilla
jeżeli pogoda nie sprzyja, to znakomity ser halloumi możemy przygotować także na patelni lub w piekarniku. Jak go zrobić? Ser halloumi w piekarniku smakuje bardzo podobnie, jak ten przygotowany na ruszcie.
Wystarczy nastawić piekarnik na 220 stopni (funkcja grill) i włożyć do środka kratkę z pokrojonym w plastry serem na 6 minut (lub dłużej - trzeba obserwować). W środku ser będzie miękki i elastyczny, a na zewnątrz będą widoczne charakterystyczne paski.


Grillowany ser halloumi ze szpinakiem. Przekąskę zrobisz na patelni grillowej
Inny pomysł na grillowany ser halloumi? Ze szpinakiem i suszonymi pomidorami smakuje wybornie. Do przygotowania przystawki będziesz potrzebować następujących składników:


1 kostka sera halloumi
100 g szpinaku baby
8 sztuk suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz do smaku
sól do smaku (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Ser halloumi kroimy w plastry o grubości 1 cm
Grillujemy na rozgrzanej patelni z obu stron
Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak i suszone pomidory
Podsmażamy przez chwilę, doprawiamy pieprzem (jeśli jest potrzeba, można doprawić także odrobiną soli, jednak trzeba mieć na uwadze, iż ser halloumi sam w sobie jest bardzo słony)
Podsmażony szpinak z suszonymi pomidorami przekładamy na talerz z grillowanym serem halloumi
Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu


Zobacz też: Gdzie wyrzucić opakowanie po przyprawach? Do plastiku, papieru czy zmieszanych? Ten odpad sprawia trudności
Idź do oryginalnego materiału