Nie tylko na słodko – kopytka z cukinią i fasolą, które zaskoczą

codojedzenia.pl 4 dni temu

Pojawiły się młode ziemniaki, więc to ostatni dzwonek, żeby wykorzystać te zeszłoroczne – idealne do kopytek. A skoro już o tym mowa, dziś na blogu ląduje przepis na kopytka z cukinią i fasolą – pyszna, nieco inna wersja klasyki, którą ostatnio robię coraz częściej.

Wiadomo, młode ziemniaki o tej porze roku są jeszcze dość wodniste. Nie mam z tym większego problemu, ale szkoda mi gotować te świeżutkie, pachnące, do tego drogie jak złoto kartofelki tylko po to, żeby potem przeciskać je przez praskę. Na młode jeszcze przyjdzie pora – jak trochę potanieją, będzie z nich coś lekkiego i letniego.

Prosto, zdrowo i pysznie – przepis na kopytka ratuje dzień i obiad!

A tymczasem zapraszam po przepis na kopytka z cukinią i fasolą – alternatywne, sycące, pełne smaku. Coraz częściej robię kopytka na słono, i choć słodka wersja z masłem, bułką i cukrem przez cały czas ma specjalne miejsce w moim sercu, to te warzywne zaskakują choćby największych sceptyków. Serio – kopytka na słono potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa.

Próbowałam kiedyś zrobić kopytka po azjatycku – trochę sosu sojowego, imbir, sezam… i wyszło całkiem nieźle! Moja młodzież z kolei najbardziej lubi wersję z kukurydzą i boczkiem – klasyk u nas w domu, zwłaszcza na szybki obiad.

A ja? w okresie grzybowym najchętniej wracam z lasu z koszykiem pełnym skarbów i robię kopytka z grzybami i szpinakiem. Proste składniki, ale razem smakują obłędnie. Trochę czosnku, świeży szpinak i leśne grzyby – no i mamy jesienne comfort food w najlepszym wydaniu.

Przepis na kopytka z cukinią i fasolą – klasyka w warzywnej odsłonie!

Szukacie pomysłu na przepis na kopytka w nieco innej wersji? To dobrze trafiliście – jestem ogromną fanką kopytek, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Przyznam, iż coraz częściej gotuję je właśnie w tej wytrawnej wersji – z warzywami, z sosami, czasem z mięsem, ale najchętniej w warzywnej oprawie.

Kopytka to klasyk, który aż się prosi, żeby z nim trochę pokombinować. Tradycja tradycją, ale kopytka z bułką tartą to u mnie już trochę passé – odkąd spróbowałam podać je ze zrumienioną mąką migdałową, nie ma odwrotu. Ten smak? Cudo.

Ale dziś poszłam jeszcze dalej. Zrobiłam gładką, kremową pastę z cukinii i białej fasoli, a na niej ułożyłam podsmażone kopytka i plasterki złocistej, smażonej cukinii z dodatkiem fasoli – czyli wszystko, co w paście, ale w wersji do pogryzienia. Uwielbiam takie dania z różnymi teksturami! Do tego zioła, czosnek, cebula… Prosto, sezonowo i mega aromatycznie.

A tak na marginesie – ta pasta sprawdza się też świetnie jako smarowidło na chleb, do tortilli albo jako dip do warzyw. Zero nudy na talerzu!

Kopytka z cukinią i fasolą

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 1 godz. Czas gotowania: 20 min 20 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Kopytka

3 duże ziemniaki , ugotowane w mundurkach

1 jajko

100 g mąki pszennej + do podsypania

Pasta z cukinii i fasoli

2 cukinie średniej wielkości

200 g gotowanej fasoli, u mnie ciemna fasola

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 łyżki oleju kokosowego

2 łyżki oliwy

1 łyżka świeżego tymianku

2 łyżki natki pietruszki

2 łyżki świeżej kolendry

5 listków świeżej bazylii

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego

sól morska do smaku

Przygotowanie:

  1. Nastawić wodę w dużym garnku, wsypać łyżkę soli. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, zagnieść delikatne ciasto. W razie potrzeby dosypać więcej mąki – ale z umiarem. Z ciasta formować rulony, lekko spłaszczyć i kroić kluski pod skosem.
  2. Wrzucać kluski do gotującej się wody, gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz opłukany zimną wodą. Po lekkim obeschnięciu przełożyć kluski na suchy talerz – najlepiej je delikatnie odwrócić.
  3. Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodać tymianek, zioła i ulubione przyprawy. Dorzucić ¾ cukinii pokrojonej w krążki i smażyć, aż się apetycznie zrumieni. Całość przełożyć do blendera, dodać fasolę (odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i zmiksować na pastę. W razie potrzeby przetrzeć przez sito albo zostawić w wersji rustykalnej.
  4. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kopytka i smażyć do zarumienienia. Pod koniec dodać resztę cukinii i smażyć jeszcze przez 5 minut.
  5. Na dnie miseczki rozsmarować pastę, nałożyć porcję kopytek z cukinią i fasolą. Całość posypać natką pietruszki. Gotowe – smacznego!

Dodatkowe wskazówki

  1. Na smak i kolor pasty cukiniowej w dużej mierze wpływa rodzaj fasoli. Fasolę można zastąpić zielonym groszkiem lub ciecierzycą.
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału