Pojawiły się młode ziemniaki, więc to ostatni dzwonek, żeby wykorzystać te zeszłoroczne – idealne do kopytek. A skoro już o tym mowa, dziś na blogu ląduje przepis na kopytka z cukinią i fasolą – pyszna, nieco inna wersja klasyki, którą ostatnio robię coraz częściej.
Wiadomo, młode ziemniaki o tej porze roku są jeszcze dość wodniste. Nie mam z tym większego problemu, ale szkoda mi gotować te świeżutkie, pachnące, do tego drogie jak złoto kartofelki tylko po to, żeby potem przeciskać je przez praskę. Na młode jeszcze przyjdzie pora – jak trochę potanieją, będzie z nich coś lekkiego i letniego.
Prosto, zdrowo i pysznie – przepis na kopytka ratuje dzień i obiad!
A tymczasem zapraszam po przepis na kopytka z cukinią i fasolą – alternatywne, sycące, pełne smaku. Coraz częściej robię kopytka na słono, i choć słodka wersja z masłem, bułką i cukrem przez cały czas ma specjalne miejsce w moim sercu, to te warzywne zaskakują choćby największych sceptyków. Serio – kopytka na słono potrafią rozkochać w sobie od pierwszego kęsa.
Próbowałam kiedyś zrobić kopytka po azjatycku – trochę sosu sojowego, imbir, sezam… i wyszło całkiem nieźle! Moja młodzież z kolei najbardziej lubi wersję z kukurydzą i boczkiem – klasyk u nas w domu, zwłaszcza na szybki obiad.
A ja? w okresie grzybowym najchętniej wracam z lasu z koszykiem pełnym skarbów i robię kopytka z grzybami i szpinakiem. Proste składniki, ale razem smakują obłędnie. Trochę czosnku, świeży szpinak i leśne grzyby – no i mamy jesienne comfort food w najlepszym wydaniu.
Przepis na kopytka z cukinią i fasolą – klasyka w warzywnej odsłonie!
Szukacie pomysłu na przepis na kopytka w nieco innej wersji? To dobrze trafiliście – jestem ogromną fanką kopytek, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Przyznam, iż coraz częściej gotuję je właśnie w tej wytrawnej wersji – z warzywami, z sosami, czasem z mięsem, ale najchętniej w warzywnej oprawie.
Kopytka to klasyk, który aż się prosi, żeby z nim trochę pokombinować. Tradycja tradycją, ale kopytka z bułką tartą to u mnie już trochę passé – odkąd spróbowałam podać je ze zrumienioną mąką migdałową, nie ma odwrotu. Ten smak? Cudo.
Ale dziś poszłam jeszcze dalej. Zrobiłam gładką, kremową pastę z cukinii i białej fasoli, a na niej ułożyłam podsmażone kopytka i plasterki złocistej, smażonej cukinii z dodatkiem fasoli – czyli wszystko, co w paście, ale w wersji do pogryzienia. Uwielbiam takie dania z różnymi teksturami! Do tego zioła, czosnek, cebula… Prosto, sezonowo i mega aromatycznie.
A tak na marginesie – ta pasta sprawdza się też świetnie jako smarowidło na chleb, do tortilli albo jako dip do warzyw. Zero nudy na talerzu!

Kopytka z cukinią i fasolą
DrukujSkładniki:
Kopytka
3 duże ziemniaki , ugotowane w mundurkach
1 jajko
100 g mąki pszennej + do podsypania
Pasta z cukinii i fasoli
2 cukinie średniej wielkości
200 g gotowanej fasoli, u mnie ciemna fasola
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki oliwy
1 łyżka świeżego tymianku
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżej kolendry
5 listków świeżej bazylii
½ łyżeczki kminu rzymskiego
½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego
sól morska do smaku
Przygotowanie:
- Nastawić wodę w dużym garnku, wsypać łyżkę soli. Ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać mąkę, jajko, zagnieść delikatne ciasto. W razie potrzeby dosypać więcej mąki – ale z umiarem. Z ciasta formować rulony, lekko spłaszczyć i kroić kluski pod skosem.
- Wrzucać kluski do gotującej się wody, gotować do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową na talerz opłukany zimną wodą. Po lekkim obeschnięciu przełożyć kluski na suchy talerz – najlepiej je delikatnie odwrócić.
- Na oliwie zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Dodać tymianek, zioła i ulubione przyprawy. Dorzucić ¾ cukinii pokrojonej w krążki i smażyć, aż się apetycznie zrumieni. Całość przełożyć do blendera, dodać fasolę (odłożyć dwie łyżki do dekoracji) i zmiksować na pastę. W razie potrzeby przetrzeć przez sito albo zostawić w wersji rustykalnej.
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić kopytka i smażyć do zarumienienia. Pod koniec dodać resztę cukinii i smażyć jeszcze przez 5 minut.
- Na dnie miseczki rozsmarować pastę, nałożyć porcję kopytek z cukinią i fasolą. Całość posypać natką pietruszki. Gotowe – smacznego!
Dodatkowe wskazówki
- Na smak i kolor pasty cukiniowej w dużej mierze wpływa rodzaj fasoli. Fasolę można zastąpić zielonym groszkiem lub ciecierzycą.