Olej z owadów zastąpi olej rzepakowy? Naukowcy: Jest bogatym źródłem związków odżywczych

forsal.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Olej z owadów zastąpi olej rzepakowy? Naukowcy: Jest bogatym źródłem związków odżywczych / ShutterStock


Obecnie unijne przepisy zezwalają na wytwarzanie jedzenia z trzech gatunków owadów: chrząszczy, szarańczy wędrownej oraz mącznika młynarka. Jednym z produktów wywarzanych na bazie owadów może być olej. Jak ocenia dr hab. Bartosz Fotschki z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, olej z owadów jest bogatym źródłem związków odżywczych, jego produkcja przyczynia się do zrównoważonego rozwoju oraz ochrony środowiska i wcale nie jest taki nowy. Olej z owadów jadalnych stanowi dobrą alternatywę olejów tradycyjnych – podkreślił.
Idź do oryginalnego materiału