Pieremiacze (zwane też beremecze ) to tradycyjne, tatarskie pierożki z puszystego ciasta drożdżowego, które następnie smaży się na głębokim tłuszczu, aż osiągną piękny, złocisty kolor. Choć są proste, stanowią jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni tatarskiej, od wieków przygotowywane na Podlasiu, zwłaszcza w okolicach Łobaczewa Małego w gminie Terespol. Występują też często w województwie podlaskim, gdzie Tatarzy mają swoje tradycyjne siedziby. Ich obecność jest nierozerwalnie związana z historią regionu, gdzie w XVII wieku król Jan III Sobieski nadał Tatarom ziemie. Pieremiacze stały się symbolem przenikania się kultur, a ich receptura była pieczołowicie przekazywana przez gospodynie tatarskie, dbające o zachowanie kulinarnych sekretów.
Tradycyjnie pieremiacze nadziewa się mięsem, które w zgodzie z muzułmańskimi zasadami Tatarów, nie zawierało wieprzowiny. Najczęściej jes












