Najlepsze restauracje w Polsce zachwycą miłośników niebanalnych połączeń oraz zaskoczą wyjątkowością i niepowtarzalnością dań. Jednak to, o czym marzy każdy restaurator, to gwiazdka Michelina, która w kulinarnym świecie jest niczym filmowy Oskar. To nie tylko potwierdzenie wyjątkowości kuchni, ale również zobowiązanie. Wizyta w restauracjach z gwiazdką jest jak uczestnictwo w kulinarnym spektaklu, gdzie każdy detal ma znaczenie, a jedzenie staje się formą sztuki.

Jak wygląda skala przyznawanych gwiazdek? Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Dwie gwiazdki to lokal z rewelacyjną kuchnią wart odwiedzenia, a trzy wskazują na kuchnię tak wyjątkową, iż jest warta specjalnej podróży.
W połowie czerwca poznaliśmy wyniki kolejnej selekcji restauracji wyróżnionych przez znany i ceniony na świecie Przewodnik Michelin. W tym roku do grona wyróżnionych dołączyła warszawska restauracja hub.praga, która zdobyła swoją pierwszą gwiazdkę Michelin. Tym samym Warszawa ma już trzy „gwiazdkowe” adresy. Restauracja hub.praga, której szefem i właścicielem jest Witek Iwański, została wyróżniona za „wyjątkową dbałość o detale i bezbłędną technikę kulinarną widoczną w każdym daniu”. Inspektorów Przewodnika Michelin podobno szczególnie zachwyciło autorskie danie z raków oraz lody maślane z solonym karmelem.

Dwie gwiazdki po raz trzeci utrzymała krakowska Bottiglieria 1881 – w tej chwili jedyna restauracja w Polsce, która może pochwalić się takim wynikiem. Szef kuchni Przemysław Klima tworzy dania inspirowane polską kuchnią regionalną z nowoczesnym twistem. Jak sam mówi, jego kuchnia przekracza granice, przywołuje wspomnienia i odkrywa smaki z dzieciństwa. Karta zmieniania jest kilka razy w roku, a menu opiera się na lokalnych, świeżych produktach i sezonowości.

Wszystkie dotychczasowe restauracje z jedną gwiazdką zachowały swoje wyróżnienia. Są to: Giewont w Kościelisku, Muga w Poznaniu, Nuta i Rozbrat 20 w Warszawie oraz Arco By Paco Perez w Gdańsku.

Specjalną, zieloną gwiazdkę Michelin, utrzymała gdańska restauracja Elixir. To wyróżnienie otrzymują lokale, które oferują doznania kulinarne na najwyższym poziomie, a jednocześnie wdrażają rozwiązania pozwalające ograniczać niekorzystny wpływ gastronomii na środowisko naturalne.
Michelin po raz pierwszy w historii uwzględnił też Wrocław w swojej selekcji – i od razu przyznał trzem lokalom tytuł Bib Gourmand. Łącznie w Polsce wyróżniono 108 restauracji, w tym 7 z gwiazdką i 21 z Bib Gourmand. Pełną listę można znaleźć na stronie www.guide.michelin.com.
POT/WEM