Pasteryzacja to proces, który polega na podgrzewaniu słoików w temperaturze wynoszącej od 75 do 100 stopni Celsjusza. Przedłuża trwałość przetworów, ale także niszczy drobnoustroje. Czas, jaki musimy na nią poświęcić, uzależniony jest w głównej mierze od wielkości opakowania, rodzaju produktu i rozmiaru kawałków. Większe słoiki i warzywa wymagają dłuższego doglądania niż owoce czy też soki. istotny jest też odpowiedni dobór nakrętek, które zapewniają należytą szczelność.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak Sylwia Przybysz łączy pracę z macierzyństwem? "Mam męża, który jest aktywnym rodzicem"
Jakie są najgorsze zakrętki do słoików? Jeden wybór i kulinarna katastrofa gotowa
Na rynku dostępnych jest wiele zakrętek do słoików. Podczas przygotowywania stanowią one jeden z kluczowych, ale często marginalizowanych komponentów szczelności w procesie pasteryzacji domowych przetworów. Wystrzegajmy się więc:
ponownego używania tych samych zakrętek, które wcześniej były np. podważane nożem. To błąd, gdyż tracą szczelność, odkształcają się i mogą doprowadzić do zepsucia się zawartości słoika.
przy wyborze zwracajmy uwagę na grubość blaszki. Najlepiej, aby była jednolita, bez zbędnych ozdobników. Taka opcja lepiej zabezpieczy przetwory przed przedostaniem się do nich powietrza.
tanich, słabej jakości zakrętek, niespełniających normy PN-079510. Lepiej zainwestować w jakość niż ryzykować stratę przetworów.
Najlepszym wyborem będą zakrętki, które nie przeskakują i trzymają się mocno np. typu twist-off. To właśnie one zapewniają hermetyczne zamknięcie, skutecznie chroniąc zawartość słoików przed zepsuciem się.
Jak odkręcić mocno zakręcony słoik? Prosty patent na miarę mistrzów
Szczelnie zamknięte słoiki z jednej strony stanowią skuteczne zabezpieczenie, z drugiej są istną zmorą, gdy przyjdzie do ich otwierania. To efekt powstającego podciśnienia, które powstaje podczas wekowania. Na mocno zassane wieczko dobrym rozwiązaniem będzie włożenie słoika pod ciepły strumień wody, co rozluźni zamknięcie i zmieni ciśnienie w środku. Chwila moment i będzie odkręcony. Należy jednak zachować ostrożność, gdyż zbyt duża różnica temperatur może skończyć się pęknięciem szkła.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.