Pyszna inspiracja na święta – zdrowsze wersje tradycyjnych dań

opolska360.pl 8 godzin temu

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Zupa Grzybowa

Składniki

  • grzyby suszone 4 garście, 40 g
  • bulion warzywny 8 szklanek, 2 l
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • marchew 1 sztuka, 50 g
  • pietruszka 1 mała sztuka, 45 g
  • seler 1 plaster, 30 g
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • jogurt typu greckiego 3 łyżki, 60 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • olej rzepakowy 2 łyżki, 20 ml
  • liść laurowy 2 sztuki, 4 g
  • ziele angielskie 1 sztuka, 1g
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g

Przepis

Grzyby zalej szklanką wody. Odstaw na kilka godzin. Odcedź. Pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju, dodaj grzyby. Podsmaż je razem. Pozostałe warzywa umyj i obierz. Do garnka wlej bulion. Zagotuj.

Dodaj marchew, pietruszkę, seler, czosnek i przyprawy. Gotuj przez około 30 minut. Następnie dodaj grzyby z cebulą. Gotuj przez 30 minut. Lekko przestudź. Wyjmij warzywa. Pokrój je w plasterki i dodaj ponownie do zupy. Zupę przed podaniem podgrzej. Jogurt wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Dodaj do garnka z zupą. Wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki. Możesz podać z łazankami lub z chlebem pełnoziarnistym.

Czas: 90 min, stopnień trudności: łatwy, liczba porcji: 4

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Składniki ciasto:

  • mąka pełnoziarnista 4 szklanki, 520 g
  • mleko 1,5% tłuszczu 1 szklanka, 220 ml
  • masło 5 plastrów, 50 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • drożdże suszone instant 1 opakowanie, 8 g
  • sól 1 szczypta, 1 g

Składniki farsz

  • kapusta kiszona 3 szklanki, 320 g
  • grzyby suszone 15 garści, 150 g
  • cebula 1 sztuka, 100 g
  • natka pietruszki 2 ½ łyżeczki, 15 g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • czosnek 1 ząbek, 5 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Składniki wierzch

  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • mleko 1,5% tłuszczu ¼ szklanki, 60 ml
  • czarnuszka 1 łyżka, 10 g

Przepis:

Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Odsącz i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj. Podsmaż je na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojone grzyby i kapustę, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszaj i odstaw. Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut.

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone masło, mieszankę drożdży i sól. Dodaj mleko i jajko. Zagniataj do wyrobienia elastycznego ciasta. Rozwałkuj je cienko i wykrój koła (np. szklanką) o wielkości około 8-10 cm. Nakładaj po łyżce nadzienia na środek każdego koła. Posmaruj brzeg każdego pieroga wodą i zlep. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim pierogi. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 20 minut, do wyrośnięcia ciasta. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj pierogi jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Posyp czarnuszką. Piecz przez około 25-30 minut, do zarumienienia.

Czas: 120 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 5.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Kulebiak z kapustą i grzybami

Składniki – ciasto

  • mąka orkiszowa biała 2 szklanki, 250 g
  • drożdże suszone instant 1 op., 8 g
  • mleko 2% tłuszczu ½ szklanki, 100 ml
  • sól ½ łyżeczki, 3 g
  • jajko 1 sztuka, 50 g
  • olej rzepakowy 2 ½ łyżki, 25 ml

Składniki – farsz

  • grzyby suszone 2 garście, 20 g
  • kapusta kiszona 2 ¼ szklanki, 250 g
  • sól, pieprz 2 szczypty, 2 g
  • liść laurowy 1 sztuka, 2 g
  • majeranek 2 łyżeczki, 6g
  • olej rzepakowy 1 łyżka, 10 ml
  • cebula ½ sztuki, 50 g

Przepis na farsz

Suszone grzyby zalej w garnku około 250 ml gorącej wody. Dodaj liść laurowy, sól, pieprz i kapustę. Wymieszaj i gotuj do miękkości pod przykryciem przez około 30 minut. Od czasu do czasu przemieszaj farsz. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze chwilę, aby odparować płyn. Dodaj majeranek. Usuń liść laurowy i posiekaj kapustę. Obierz i posiekaj w kostkę cebulę. Podsmaż cebulę do zeszklenia na oleju. Dodaj cebulę do kapusty, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.

Przepis na ciasto

Wymieszaj drożdże z 2 łyżkami mąki i odrobiną ciepłej wody i odstaw na 30-60 minut. Do miski wsyp mąkę, mieszankę drożdży, sól i wymieszaj. Dodaj mleko i jajko. Delikatnie wymieszaj łyżką. Na koniec dodaj olej. Wyrób manualnie ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę. Odstaw do miski w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Potem ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj pierwszy kawałek na prostokąt. Wyłóż połowę farszu. Zachowuj około 1,5 cm wolnych brzegów. Zwiń ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Zlep brzegi. Połóż ciasto na papierze do pieczenia. Zawiń papier zostawiając miejsce na wyrośnięcie ciasta. Powtórz to z drugim kawałkiem. Odstaw kulebiaki na 20 minut do podrośnięcia. Ułóż na blaszce i piecz przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Czas: 90 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 10-12.

Pieczony karp z sokiem z cytryny i natką pietruszki

Składniki

  • karp świeży 1 sztuka, 1 kg
  • pomidory koktajlowe 10 sztuk, 200 g
  • olej rzepakowy 3 łyżki, 30 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • natka pietruszki 4 łyżeczki, 24 g
  • koperek świeży 4 łyżeczki, 24 g
  • sól, pieprz ziołowy 1 szczypta, 1 g

Przepis

Rybę oczyść z łusek, przetnij jej brzuch, dokładnie umyj. Oczyść ze śluzu. Osusz, odetnij płetwę grzbietową i ewentualnie pozostałe płetwy. Posyp karpia solą. Skrop sokiem z połowy cytryny. Odstaw na kilka minut. Ponownie przepłucz. Osusz ręcznikiem papierowym.

Rybę włóż do naczynia do zapiekania. Skrop olejem. Dopraw solą i pieprzem. Wokół ryby ułóż plasterki cytryny, pomidory koktajlowe i obrany czosnek. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Piecz przez około 45 minut. Posyp posiekanym koperkiem i natką pietruszki.

Czas: 65 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 5.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Dorsz pieczony z warzywami

Składniki

  • dorsz 5 filetów, 500 g
  • marchew 4 sztuki, 180 g
  • pietruszka 3 sztuki, 240 g
  • por 2 sztuki, 280 g
  • oliwa z oliwek 4 łyżki, 40 ml
  • cytryna 1 sztuka, 80 g
  • czosnek 2 ząbki, 10 g
  • koperek świeży 3 łyżeczki, 12 g
  • sól, pieprz 1 szczypta, 1 g

Przepis

Warzywa umyj, obierz. Marchewki i pietruszki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Pory pokrój w plastry. Rybę umyj, pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Na spodzie naczynia do zapiekania ułóż warzywa, a na nich rybę.

Czosnek przekrój na pół i włóż do naczynia. Cytrynę sparz, połowę pokrój w plastry. Ułóż na rybie. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem wyciśniętym z drugiej połowy cytryny. Drobno pokrój koperek. Dodaj do sosu. Wymieszaj i polej nim danie. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez 30-35 minut.

Czas: 60 min, stopnień trudności: średni, liczba porcji: 2.

Przepisy na Boże Narodzenie 2025 – Sernik z miodem

Składniki

  • twaróg półtłusty 1 opakowanie, 200 g
  • jogurt naturalny 10 łyżek, 200 g
  • jajka 2 sztuki, 100 g
  • miód 2 łyżki, 50 g
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 opakowanie, 35 g
  • skórka z pomarańczy 1 łyżeczka, 9 g
  • ekstrakt waniliowy kilka kropel, 1 ml

Przepis

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Pomarańczę sparz wrzątkiem, osusz. Zetrzyj z niej skórkę na tarce o małych oczkach. Żółtka oddziel od białek. Zmiksuj żółtka z twarogiem, skórką z pomarańczy i miodem. Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy i budyń. Zmiksuj na gładką masę.

W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Wymieszaj je delikatnie z masą twarogową. Przelej do tortownicy. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz przez około 30-40 minut. Studź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Czas: 50 min, stopnień trudności: łatwy, liczba porcji: 6.

***

Odważne komentarze, unikalna publicystyka, pasjonujące reportaże i rozmowy – czytaj w najnowszym numerze tygodnika „O!Polska”. Do kupienia w punktach sprzedaży prasy w regionie oraz w formie e-wydania

Idź do oryginalnego materiału