Lato w Rudzie Śląskiej pachnie rybą i arbuzem. Właśnie te dwa dania – tradycyjna zupa rybna Weroniki Sierońskiej oraz orzeźwiająca sałatka z arbuza Małgorzaty Kiedos – zwyciężyły w wakacyjnej edycji kulinarnego konkursu „Rudzkie Smaki”. Obie receptury znajdą się w miejskim kalendarzu kulinarnym na lipiec i sierpień 2026 roku.
Zupa pełna wspomnień
- Chciałam podzielić się rodzinnym przepisem, który od lat gości na naszym stole. To tradycyjna zupa z ryb słodkowodnych, pełna aromatu i wspomnień wakacji spędzanych nad jeziorami – mówi Weronika Sierońska, laureatka lipcowej edycji konkursu.
Jej zupa rybna bazuje na świeżych rybach słodkowodnych, włoszczyźnie i ziołach. Kluczem do wyjątkowego smaku są kulki rybne z boczkiem i koperkiem, które dodaje się tuż przed podaniem.
Arbuz w roli głównej
Z kolei sałatka Małgorzaty Kiedos to kwintesencja lata – lekka, kolorowa i orzeźwiająca. –Latem najbardziej cenię sobie lekkie i orzeźwiające dania. Sałatka z arbuza to idealny dodatek do grillowanych potraw, który zawsze zachwyca gości kolorem i smakiem – podkreśla autorka.
Kolejny konkurs już trwa
We wrześniu tematem przewodnim „Rudzkich Smaków” są dania warzywne. Rudzianie mogą przesyłać swoje przepisy do końca miesiąca na adres mailowy [email protected] lub tradycyjnie pocztą do magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.
- Po smakach lata przyszła pora na jesienne inspiracje. Warzywa są podstawą zdrowej kuchni, a przy tym dają ogromne możliwości kulinarne – od zup i gulaszy, przez kolorowe sałatki, aż po wykwintne pasztety czy zapiekanki. Chcemy, by w konkursie pojawiły się zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne pomysły – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.
Na zwycięzców czekają nagrody – publikacja przepisu w kulinarnym kalendarzu miasta oraz zestawy materiałów promocyjnych Rudy Śląskiej.
Przepis Zupa rybna Weroniki Sierońskiej
Składniki:
- ok. 500 g małych ryb (karasie, płotki, okonie)
- ok. 500 g filetów z dużych ryb (np. lin, szczupak, karp)
- włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka – im więcej, tym lepiej)
- 1 cebula
- 3–4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki i koperek
- sól, pieprz do smaku
- bułka, kawałek boczku surowego, jajko
Przygotowanie:
Wywar
Małe ryby sprawiamy, kroimy i zalewamy ok. 2 l wody. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz kawałki filetów z dużych ryb. Gotujemy około 30-40 minut.
Przecedzamy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną do zup.
Kulki rybne:
Ugotowane filety przepuścić przez maszynkę, dodać drobno pokrojony surowy boczek, namoczoną bułkę, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kulki.
Uwaga: żeby rosół nie zrobił się mętny, kulki należy powoli wrzucać do bardzo lekko gotującego się wywaru.
Przed podaniem zupę posypać świeżym koperkiem i natką pietruszki.
Przepis Sałatka z arbuza Małgorzaty Kiedos
Składniki:
- ½ dużego arbuza (schłodzonego)
- kostka sera feta /ok. 150 g /
- garść liści świeżej mięty
- sok z ½ cytryny
- pieprz i oliwa
Przygotowanie:
Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w dużą kostkę, ok. 1,5 cm i wykładamy na półmisek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokruszoną nieregularnie fetą, doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy całość oliwą i posypujemy porwanymi liśćmi świeżej mięty.