Rudzianie wybrali „Smaki Wakacji”! Zupa rybna i sałatka z arbuza podbiły serca jury

tvs.pl 4 godzin temu

Lato w Rudzie Śląskiej pachnie rybą i arbuzem. Właśnie te dwa dania – tradycyjna zupa rybna Weroniki Sierońskiej oraz orzeźwiająca sałatka z arbuza Małgorzaty Kiedos – zwyciężyły w wakacyjnej edycji kulinarnego konkursu „Rudzkie Smaki”. Obie receptury znajdą się w miejskim kalendarzu kulinarnym na lipiec i sierpień 2026 roku.

Zupa pełna wspomnień

  • Chciałam podzielić się rodzinnym przepisem, który od lat gości na naszym stole. To tradycyjna zupa z ryb słodkowodnych, pełna aromatu i wspomnień wakacji spędzanych nad jezioramimówi Weronika Sierońska, laureatka lipcowej edycji konkursu.

Jej zupa rybna bazuje na świeżych rybach słodkowodnych, włoszczyźnie i ziołach. Kluczem do wyjątkowego smaku są kulki rybne z boczkiem i koperkiem, które dodaje się tuż przed podaniem.

Arbuz w roli głównej

Z kolei sałatka Małgorzaty Kiedos to kwintesencja lata – lekka, kolorowa i orzeźwiająca. –Latem najbardziej cenię sobie lekkie i orzeźwiające dania. Sałatka z arbuza to idealny dodatek do grillowanych potraw, który zawsze zachwyca gości kolorem i smakiem podkreśla autorka.

Kolejny konkurs już trwa

We wrześniu tematem przewodnim „Rudzkich Smaków” są dania warzywne. Rudzianie mogą przesyłać swoje przepisy do końca miesiąca na adres mailowy [email protected] lub tradycyjnie pocztą do magistratu z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

  • Po smakach lata przyszła pora na jesienne inspiracje. Warzywa są podstawą zdrowej kuchni, a przy tym dają ogromne możliwości kulinarne – od zup i gulaszy, przez kolorowe sałatki, aż po wykwintne pasztety czy zapiekanki. Chcemy, by w konkursie pojawiły się zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne pomysły – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Kultury, Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Na zwycięzców czekają nagrody – publikacja przepisu w kulinarnym kalendarzu miasta oraz zestawy materiałów promocyjnych Rudy Śląskiej.

Przepis Zupa rybna Weroniki Sierońskiej

Składniki:

  • ok. 500 g małych ryb (karasie, płotki, okonie)
  • ok. 500 g filetów z dużych ryb (np. lin, szczupak, karp)
  • włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka – im więcej, tym lepiej)
  • 1 cebula
  • 3–4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • natka pietruszki i koperek
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka, kawałek boczku surowego, jajko

Przygotowanie:

Wywar

Małe ryby sprawiamy, kroimy i zalewamy ok. 2 l wody. Dodajemy pokrojoną włoszczyznę i cebulę oraz kawałki filetów z dużych ryb. Gotujemy około 30-40 minut.

Przecedzamy zupę, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą warzywną do zup.

Kulki rybne:

Ugotowane filety przepuścić przez maszynkę, dodać drobno pokrojony surowy boczek, namoczoną bułkę, jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kulki.

Uwaga: żeby rosół nie zrobił się mętny, kulki należy powoli wrzucać do bardzo lekko gotującego się wywaru.

Przed podaniem zupę posypać świeżym koperkiem i natką pietruszki.

Przepis Sałatka z arbuza Małgorzaty Kiedos

Składniki:

  • ½ dużego arbuza (schłodzonego)
  • kostka sera feta /ok. 150 g /
  • garść liści świeżej mięty
  • sok z ½ cytryny
  • pieprz i oliwa

Przygotowanie:

Arbuza pozbawiamy pestek, kroimy w dużą kostkę, ok. 1,5 cm i wykładamy na półmisek. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy pokruszoną nieregularnie fetą, doprawiamy niewielką ilością świeżo mielonego pieprzu. Skrapiamy całość oliwą i posypujemy porwanymi liśćmi świeżej mięty.

Idź do oryginalnego materiału