Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące wykrycia bakterii salmonelli w partii jaj z chowu na wolnym wybiegu. Ich spożycie zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Chodzi o produkt: Jaja z chowu na wolnym wybiegu, 1-PL, świeżość klasa A, klasa wagowa M o numerze partii/ Data minimalnej trwałości: 12.08.2025 z kodem na skorupce: 1PL30031310.
Producentem jest INVEST MICHEL, Mariola i Marek Michelis sp. j., Ułańska 61, Kobierne, 05-311 Dębe Wielkie.
Spożycie wskazanej partii produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego. Należy wówczas skontaktować się z lekarzem.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w czasie przygotowywania żywności.
GIS przekazał, iż producent po otrzymaniu informacji o przedmiotowej sprawie wdrożył procedurę wycofania produktu z rynku. Organy Inspekcji Weterynaryjnej prowadzą postępowanie wyjaśniające zaś organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te – jak podkreśla GIS – nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu.
Czytaj także:

„W jajku zapisane”- posłuchaj reportażu Elżbiety Kobelak
Pani Paulina Pieluszczak-Suchodolska jest czwartym pokoleniem rodziny tworzącej prawdziwe pisanki. Pasję i zdolności przejęła od taty, teraz przekazuje te tradycje swoim dzieciom. Mieszkanka poddrezdeneckiego Trzebicza od kilku lat prowadzi...
Czytaj więcejDetails