Sekret idealnych naleśników? Jeden prosty trik i już nigdy nie wrócisz do starego przepisu

kobieta.gazeta.pl 4 godzin temu
Jak zrobić naleśniki? Mamy dla ciebie prosty przepis, za pomocą którego wyjdą idealnie miękkie i elastyczne. Wystarczy jedna prosta zmiana w cieście. Będą smakować zarówno na słodko, jak i na słono.
Przygotowywanie naleśników to dla wielu kulinarny banał. W sieci można znaleźć wiele przepisów na ciasto naleśnikowe, które różnią się proporcjami czy też składnikami. Aby uzyskać nieziemsko puszyste placki, wystarczy zmienić wodę gazowaną na sekretny składnik szefów kuchni.


REKLAMA


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa w kuchni Hapsa. Jej przepis na policzki wołowe olśniewa


Co dodać do naleśników zamiast wody gazowanej? Subtelna zmiana, efekt maksymalny
Ogólny zarys przepisu na naleśniki w każdym domu jest takim sam. Mąka, jajka, mleko, woda i olej. Okazuje się, iż można go jeszcze bardziej ulepszyć. Zamiast wody z bąbelkami dodaj... wrzątek. Ta roszada odmieni smak i jakość twoich naleśników. Ciasto stanie się na tyle elastyczne, iż nie musisz obawiać się pękania podczas smażenia lub zwijania. Co więcej, konsystencja będzie bardziej jednolita i pozbawiona grudek.


Lista składników:


2 jajka,
200 g mąki pszennej,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki wrzącej wody,
szczypta soli,
łyżka oleju lub masła do ciasta dla łatwiejszego smażenia (opcjonalnie).


Naleśniki Fot. iStock, Radist


Jak zrobić puszyste i miękkie naleśniki? Wychodzą idealne pod każdym względem
Wykonanie naleśników podziel na 3 etapy. Ten sposób nie jest ani skomplikowany, ani czasochłonny.


Do dużej miski wbij jajka, dodaj mąkę, mleko, wrzącą wodę i sól. Wszystko dokładnie zmiksuj lub energicznie wymieszaj trzepaczką, aż uzyskasz gładką, jednolitą masę bez grudek.
Ciasto jest gotowe od razu i nie trzeba go odstawiać. Rozgrzej dobrze patelnię. Możesz ją lekko natłuścić przed pierwszym naleśnikiem.
Wlej cienką warstwę ciasta na patelnię i rozprowadź je, obracając patelnią w dłoni. Smaż na średnim ogniu przez około 1,5-2 minuty, do momentu, aż brzegi zaczną się lekko rumienić i odchodzić od patelni. Delikatnie przewróć naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze 1-1,5 minuty. Gotowe!
Idź do oryginalnego materiału