Sernik opada i kruszy się po krojeniu? Nigdy więcej. Wystarczy prosty, cukierniczy patent

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Sernik potrafi być kapryśny - raz wyrasta pięknie, innym razem pęka lub opada. Sekret idealnego ciasta tkwi jednak nie w przepisie, a w technice. Sprawdź, jakie błędy najczęściej popełniamy i jak ich uniknąć. Dzięki tym wskazówkom upieczesz puszysty, kremowy i równy sernik, który zachwyci gości.
Nie musisz być cukiernikiem, by przygotować perfekcyjny sernik. Wystarczy kilka trików, które znają profesjonaliści. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, iż sernik powinien być pieczony w określony sposób i iż choćby temperatura składników ma znaczenie.


REKLAMA


Zobacz wideo Sernik baskijski


Najpopularniejsze błędy podczas pieczenia sernika. Przestań to robić, a w końcu wyjdzie ci idealnie miękki i puszysty
Przygotowanie idealnego sernika nie jest tak trudne, jakby się mogło wydawać. Wystarczy pamiętać jednak o kilku ważnych zasadach. jeżeli będziesz się ich trzymać, twoje ciasto będzie smaczne, jędrne i perfekcyjnie wyrośnięte. Przede wszystkim należy wybrać składniki najwyższej jakości. Podstawą fantastycznego sernika jest odpowiedni ser. Musi być tłusty oraz doskonale odciśnięty z wody. jeżeli sama chcesz go zmielić, zrób to przynajmniej dwukrotnie, by ciasto było niezwykle puszyste. Decydujesz się na gotowy ser twarogowy z wiaderka? Zwróć uwagę na skład. Powinien mieć przynajmniej 20% tłuszczu. Dzięki temu sernik nie będzie się kruszył podczas krojenia, a stanie się gładki i puszysty.


Składniki gotowe? Pamiętaj, aby wyjąć je wcześniej z lodówki. Sernik należy przygotowywać z produktów o temperaturze pokojowej. Nie powinno się go też zbyt długo mieszać. Należy zrobić to tylko do połączenia składników, by masa się nie napowietrzyła. To sprawi, iż sernik nie opadnie ani nie popęka w trakcie pieczenia.
Jak upiec najlepszy sernik na świecie? Sekret tkwi w odpowiedniej technice pieczenia
Upieczenie idealnego sernika to prawdziwa sztuka. Łatwo jednak opanować ją do perfekcji, jeżeli zaczniemy korzystać z odpowiedniej techniki pieczenia. Przede wszystkim sernik nie powinien piec się dłużej niż około 30 minut w temperaturze 150-180 stopni Celsjusza. Nie należy też pod żadnym pozorem korzystać z funkcji termoobiegu. Co jeszcze można zrobić, by sernik wyszedł idealny? Warto upiec go w kąpieli wodnej. To niezawodny patent cukierników. Jak to zrobić?


Uszykuj dwie tortownice - większą i mniejszą.
Wnętrze mniejszej tortownicy dokładnie wyłóż papierem do pieczenia. Na zewnątrz zabezpiecz jej spód i boki folią aluminiową. Wlej do tej blachy masę serową.
Do dużej blachy wlej wrzątek, a następnie wstaw do niej małą tortownicę z masą serową. Woda nie powinna przekraczać 1/3 wysokości mniejszej blaszki.
Tak przygotowane tortownice włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczone w kąpieli wodnej będzie miękkie, puszyste i doskonale wyrośnięte.
Gdy ciasto się upiecze, nie wyjmuj go z piekarnika. Uchyl jedynie drzwiczki i pozwól na to, by sernik ostygł razem z urządzeniem.
Idź do oryginalnego materiału