Studenci z Koła Naukowego Kollaps z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności wrócili z Barcelony, gdzie uczestniczyli w targach oraz prestiżowym konkursie perfumeryjnym Mouillette d’Argent 2025. Tegoroczną inspiracją konkursu był aromat czystka (Cistus) – rośliny śródziemnomorskiej o ciepłym, żywicznym charakterze.
Wśród finalistów konkursu znalazł się Szymon Sroka, student kierunku technologia kosmetyków, który zaprezentował autorskie perfumy „Balladyna” – kompozycję inspirowaną dramatem Juliusza Słowackiego. „Zapach zaczyna się jak wspomnienie – syrop malinowy w gorącej herbacie i otwarta książka: Balladyna,” mówi Szymon. „Początkowo słodki jak niewinna miłość, pogłębia się w nuty czarnej herbaty i gorzkiego czystka. Baza z labdanum i białego piżma to echo zbrodni, która zmienia losy bohaterek.”
Podczas wyjazdu studenci wzięli udział w międzynarodowych targach perfumeryjnych, poznali branżowych ekspertów i wygrali zestaw 150 profesjonalnych próbek zapachowych w konkursie bingo perfumeryjne.
Uczestnicy wydarzenia mieli też wyjątkową okazję… spróbować perfum. Finałowe zapachy zostały zinterpretowane jako mini-desery. Balladyna została odtworzona jako przekąska z maliną, galaretką herbacianą i malinowym krakersem.
„To doświadczenie dało nam ogromną motywację. Wracamy z Barcelony z wiedzą, inspiracją i pomysłami na kolejne projekty” – mówią członkowie Koła Kollaps.
dr inż. Ewa Chojnacka
na zdjęciu: (od lewej) Maja Śliwka, Martyna Urbaniak, Szymon Sroka, Lidia Szargut i opiekunka koła dr inż. Iwona Majak